Cestovatelské touhy a touhy po dobrodružství má nejeden z nás. Poznávání nových krajů, míst, kultur, potkávání nových lidí, to všechno je velmi lákavé. Ovšem mnoho cestovatelů brzdí a omezují finance, které brání se vydat za svými sny. Chcete-li cestovat, jsou finance nezbytnou součástí. Existuje však řada způsobů, jak si užít nezapomenutelný výlet, aniž by vás zruinoval. Jak si našetřit na cestu a cestovat levně vám prozradíme v dnešním článku.

Sledujte své výdaje

První věc, kterou byste měli udělat, je vzít v potaz veškeré své výdaje, propočítat je a vědět, za co utrácíte. Přemýšlejte nad tím, na čem by šlo ušetřit a za co utrácíte úplně zbytečně. Můžou to být malé částky, které když se po měsících šetření sečnou, mohou dát pěknou sumu.

Své finance můžete kontrolovat v různých aplikacích, které rozdělí vaše výdaje do několika kategorií a vytvoří váš osobní rozpočet.

Plaťte hotově

Platit platební kartou je mnohem pohodlnější, než hotově. Ovšem je všeobecně známo, že když platíte platební kartou, utrácíte mnohem více peněz, než když platíte v hotovosti.

Při platbě v hotovosti můžete vidět, jak jste na tom se svými výdaji během týdne, a kolik vám ještě zbývá. Sami si můžete nastavit denní, či týdenní limit, který spíše pohlídate, když budete mít peníze v ruce.

Maso každý den

Každodenní příjem masa je nevhodný jak z hlediska zdraví, tak z hlediska financí. Maso je drahou záležitostí, a proto se ho snažte omezit. Jezte ho třikrát týdně, jiný dny vyzkoušejte náhrady pro vegetariány, která je mnohem levnější a zároveň zdravější pro lidské tělo.

Nemusíte jíst zcela bez masa, zkuste jen omezit jeho příjem a zařadit více potravin pro vegetariány.

Najezte se před tím, než půjdete nakupovat

Už jste šli někdy do obchodu s potravinami s prázdným žaludkem? Pokud ano, nejspíše to skončilo tak, že jste nakoupili mnohem více, než jste plánovali. Nedávný výzkum prokázal, že hladoví lidé, kteří nakupují, mají mnohem větší tendenci více utrácet jak za potraviny, tak za ostatní produkty nepotravinového typu. S prázdným žaludkem také spíše nakoupíte potraviny, které jsou nezdravé.

Pijte domácí kávu

Káva z kavárny je skvělou pochoutkou, kterou si mnozí dopřávají klidně každý den. Zamyslete se však nad tím, kolik byste ušetřili, kdybyste si kávu vařili sami doma. Lahodnou kávu si můžete připravit za použití čerstvě namleté kávy a french pressu, který je mnohem levnějším východiskem, než kavárenská káva.

Není však nutné do kavárny nechodit vůbec. Zkuste ji jen omezit a do kavárny zajít jednou do týdne.

Vařte si

Stejně jako domácí káva, i jídlo připravené doma vás vyjde na mnohem menší částku, než když budete každé ráno snídat, nebo obědvat v restauracích. Zkuste si rozpočítat, kolik vás vyjde oběd na místě, kam jste zvyklí chodit a kolik by vás vyšel, kdybyste si ho uvařili doma. Rozdíl je neuvěřitelný. Proto si oběd na další den připravte večer a ušetřete pár korun.

Přemýšlejte, co nakupujete

Mnoho lidí tráví volný čas v nákupních centrech a bezmyšlenkovitě nakupuje věci, které nepotřebuje. Dříve, než se na takový hon za slevami dáte, řekněte si, co doopravdy potřebujete a co bude jen další zbytečnost, která se vám bude válet doma. A místo třech jarních bund si kupte jednu kvalitní a funkční, která vám vydrží pár let a ušetří spoustu peněz.

Přemýšlet o financích úsporně je běh na dlouhou trať a vůbec se na sebe nezlobte, pokud to hned v prvním měsíci nezvládnete. Je potřeba plánovat dopředu, dodržovat dané cíle, ale hlavně se z toho nezbláznit. Udělejte si občas radost a nedržte se zkrátka a myslete zároveň tak, abyste neutráceli zbytečně. Uvidíte, že po několika měsících bude vaše finanční konto v mnohem vyšších částkách, než bývalo a vás nic nebude brzdit, abyste mohli vycestovat