Chraňte své investice do prostěradla a povlečení. Starejte se o ně správně a dobře je skladujte. Ložní prádlo se vám odmění dlouhou životností. Níže naleznete skvělý návod na to, jak pečovat o svá prostěradla.

Čtěte visačky

Pokud máte nové prostěradlo či povlečení, je dobré přečíst si všechny informace o doporučené péči. Podívejte se na visačku a zapamatujte si, na kolik je možné povlečení prát a zda není zapotřebí speciální péče. Pozor si dejte i v případě, že používáte sušičku. Například povlečení ze směsi bavlny a polyesteru budou vycházet ze sušičky vždy více zmuchlané, než čistá bavlna.

Jak pečovat

Ložní prádlo, povlečení a prostěradla je dobré oddělit od ostatního prádla a prát je samostatně. Prádlu to umožní větší prostor pro cirkulaci a odtoku špinavé vody, což vede k čistějšímu prádlu. Samotné mytí pak ochraňuje povlečení od poškození způsobené zipy nebo jinými prvky, které obsahuje klasické oblečení. Nemluvě o snižování vzniku žmolků, které se během praní tvoří.

Na povlečení a prostěradla nepoužívejte bělidla k odstranění skvrn. Mohlo by dojít k poškození tkaniny. Pokud potřebujete zesvětlit povlečení, přidejte do praní ¼ šálku citronové šťávy. Efekt bude stejný a bez rizika poškození.

Na ložní prádlo používejte jemný prací cyklus a chladnější nebo vlažnou vodu. Jakmile skončí praní, okamžitě vyndejte prádlo, ať eliminujete všechny možné žmolky a vrásky. Před vložením do sušičky prádlo pořádně proklepejte, ať snižujete riziko vzniku otlačenin. Na sušení volte nízkou teplotu a v případě sušení na šňůře, se vyhněte přímému slunci.

Jak často prát

V ideálním případě jednou týdně. Prodloužíte životnost svých prostěradel a povlečení. Během doby strávené na lůžku, se hromadí všechny nečistoty a bakterie na prostěradle a povlečení. Čím déle se tyto nečistoty hromadí, tím hůře se odstraňují a prádlo se ničí.

Chcete-li snížit frekvenci praní, je dobré dodržovat pravidelnou večerní hygienu. Zanesete si tak méně bakterií do postele. Nejlepší scénář je vlastnit více sad povlečení a prostěradel. Pokud se jednu budete chtít vyprat, druhou máte připravenou k použití.

Pro speciální tkaniny ta správná péče

Hedvábí je silná, ale potřebuje speciální péči, aby se jeho vlákna nepoškodila. Mytí v rukou je nejlepší způsob, jak mu prodloužit životnost. Pokud se přece jen rozhodnete pro mytí v pračce, zvolte jemný nebo ruční prací cyklus ve studené vodě. To sníží rizika poškození. Vybírejte i ten správný prostředek na praní. V některých případech je lepší vše vyprat jen v čisté vodě. Hedvábí sušte venku mimo dosah přímého slunce. Pokud sušíte v pračce, opět volte nejjemnější program.

Na přírodní textilie je možné použít vyšší teploty. Čím častěji přírodní vlákno vyperete, tím více bude měkké. Použijte jemný čistící prostředek, který neobsahuje bělidla a čisticí prostředky. Prádlo uschne rychleji než klasická textilie, takže není potřeba vybírat speciální programy sušení.

Bambusové vlákno je přírodní materiál, který se nesnese s bělícími či příliš silnými čisticími prostředky. Používejte jemný prací cyklus a buďte připraveni, že u prvních několika praní, dojde k vyblednutí a ztrátě barvy. Bambus je lepší sušit na vzduchu, než používat sušičku. Pokud ji použijete, tak opět jemné sušení.

Jak ukládat povlečení a prostěradla

Na závěr máme pár rad a tipů, jak správně skladovat ložní prádlo. Třeba vám tyto možnosti pomohou a zkrátí vám čas během úklidu.

  • Pokud nechcete hledat, jaké povlečení je v sadě, používejte polštář, jako úložný vak. Do polštáře vložte všechny části povlečení a uložte na příslušné místo. Pokaždé, když sáhnete po polštáři, můžete si být jisti, že máte vše stejné
  • Ukládejte povlečení a prostěradla do označených krabic. Pokud máte více různých druhů nebo materiálů, usnadní vám tento postup práci. Tato metoda funguje nejlépe v případě, že máte speciální komoru na ložní prádlo.
  • Ložní prádlo ukládejte v místnostech, kde mají být použity. Ušetříte si čas s pobíháním z jedné místnosti do druhé a máte vše vždy po ruce.