Rekonstrukce starého domu může udělat z ošklivého stavení překrásné místo k žití. Také to však může stát mnoho peněz, takže je skvělé, když se vše povede napoprvé. Existuje však několik tradičních chyb, kterých se začátečníci ve světě rekonstrukcí dopouští. Níže získáte přehled, čeho se vyvarovat.

Individuální vzhled v každé místnosti

Nejčastější chybou při rekonstrukci domu je nerespektování domu jako celku. Vybrat si krásný nábytek, ještě hezčí pokoje a oblíbenou barvu stěn je skvělé, ale pokud se vše nepropojí, výsledek je hrozný. Bohužel tak funguje většina domácností a mnohdy to není jejich chyba. Na vybavení místnosti si berou úvěr, který je často rozkouskovaný na několik částí. Když je jeden splacený, přichází druhý a s ním i nové vybavení, které však není aktuální vůči tomu původnímu. Vyhněte se tomuto problému a nechte si poradit od profesionálů. Dům je totiž jeden velký a propojený organismus.

Příliš mnoho perfekcionismu

Pořídíte si opravdu starý dům, který byste rádi udrželi v původním stavu. Tak začnete hledat nábytek z roku, ve kterém byl váš nový domov postaven. Zprvu jste plni nadšení, ale postupem času vám začne docházet, že je to nemožný úkol. Když se nad tím zamyslíte, ani vaše aktuální domácnost nemá vše z jednoho roku. Nebuďte příliš přísní na vybavení a dopřejte si výzdobu v průběhu let. Nebojte se propojit nábytek vaší babičky a maminky dohromady. Pár let rozdílu nikdo nepozná.

Modernizace kuchyně a koupelny

První věc, kterou většina majitelů udělá se svým novým domovem, je rekonstrukce kuchyně a koupelny. Staré vybavení a vzhled nemusí být nutně na škodu. Kuchyně a koupelny navíc bývají nejvíce aktualizovanou částí v domácnosti. Předtím, než vyhodíte původní vybavení a utratíte velkou část peněz za nové, se skutečně přesvědčte, že nelze nic z toho renovovat. Nejenže ušetříte renovací značnou část peněz, ale navíc získáte skvělou atmosféru tehdejší doby.

Renovace původního vybavení není na škodu

Něco málo jsme si řekli již výše, ale renovace může jít mnohem dál. Dnešní doba je uspěchaná a všechny produkty se vyrábí s životností pár let. Původní materiály, spotřebiče a komponenty byly vyráběny mnohem kvalitněji a lépe. Srovnejte si například plastová okna a dřevěná okna. Životnost je naprosto odlišná a to i přesto, že jedno je vyráběné moderní technologií.

Předtím, než nahradíte původní vybavení něčím novým, se přesvědčte, že nemáte jinou možnost.

Přemýšlejte dopředu

Zeptejte se sami, co budete dělat za padesát let. Budete mít stejný vkus? Nechcete teď pouze tento nábytek, protože je trendy? Někdy je lepší opustit od svých přání a vydat se praktičtější cestou, než zbytečně udržet design, který je dlouhodobě neudržitelný. To samé platí v případě, kdy děláte stavební rekonstrukce v domě. Rekonstrukce je zkrátka náročnější, než se na první pohled zdá. Z toho důvodu je nutné o ni dlouze a neustále přemýšlet.