Vyčerpání je největší problémem moderní společnosti, kterému mnozí z nás nepřisuzují důležitost. Nedostatek spánku a pocit únavy se bere jako samozřejmost, i když je to  pro člověka naprosto nepřirozené. Náš životní styl vede k neustálým obětem, které ničí naše zdraví. Abyste správně povzbudili své tělo, je stejně jako kvalitní spánek potřebné vydatné jídlo. Vaše tělo potřebuje dostatek paliva pro to, aby dokázalo být výkonné. My vám přinášíme 5 receptů na jídla, která vás doslova nakopnou.

Špenátové koláčky

Špenát je skvělou potravinou plnou potřebných živin s nízkým obsahem kalorií.

Na špenátové koláčky budete potřebovat:

  • 350 g čerstvého špenátu
  • ½ šálku sýru ricotta
  • ½ šálku drceného parmazánu
  • 2 vejce
  • 1 stroužek drceného česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

V první řadě předehřejeme troubu na 200°C. Špenát nasekáme a smícháme se dvěma vejci. Přidáme ricottu a na jemno nastrouhaný parmazán. Nakonec přimícháme česnek, sůl a pepř dle naší chuti.

V dalším kroku budeme potřebovat plech na muffiny. Jednotlivé formičky si vymažeme trochou oleje. Následně naplníme plech s formičkami až po okraj a vložíme do trouby. Při konstantní teplotě pečeme asi 20 minut. Poté necháme vychladnout a můžeme podávat.

Čokoládové lívance

Čokoládové lívance můžou být skvělou snídaní.

Na čokoládové lívance budete potřebovat:

  • 2 šálky celozrnné mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky oleje
  • 1 šálek řeckého jogurtu
  • 1 šálek mléka
  • ½ šálku kvalitní hořké čokolády

Postup:

Do mísy vložíme všechny suché ingredience, jako je mouka, jedlá soda a prášek do pečiva a promícháme. Ve druhé misce smícháme vejce s olejem, řeckým jogurtem a mlékem. Dobře promíchanou směs s tekutými ingrediencemi za stálého míchání pomalu vléváme do suché směsi. Čokoládu nasekejte na malé kousky a smíchejte s homogenním těstem.

Připravte si pánev s nepřilnavým povrchem, na kterou dejte pár kapek oleje. Na pánev nalijte trochu těsta do kulatého tvaru. Jakmile bude lívance nahoře pokrytý bublinkami, můžete otočit. Smažte dozlatova. Podávejte s ovocem, zavařeninou, či polité javorovým sirupem.

Kadeřávkový toust

Na tento toust budete potřebovat:

  • 4 plátky toustového chleba
  • 300 g nasekaného kadeřávku
  • 4 vejce
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 200 g sýru feta
  • sůl
  • pepř

Postup:

Pokud máte rádi křupavé tousty, nechte je chvíli opéct v toustovači, a poté odložte stranou.

Na pánev nalijte dvě polévkové lžíce oleje a vložte pokrájenou kapustu. Smažte do jejího změknutí, následně přidejte česnek, sůl a pepř. Po minutě míchání vložte sýr feta, směs odstavte z tepla a nechte odpočívat.

Na další pánev si opět nalijte dvě polévkové lžíce oleje a na mírném ohni usmažte vejce. Osolte a opepřete a smažte přikryté pár minut. Bílek by se měl zatáhnout, ovšem žloutek by měl zůstat tekutý.

Na toust naservírujte kadeřávkovou směs se sýrem, kterou pokryjte jedním usmaženým vajíčkem.

Celerový džus

Na celerový džus budete potřebovat:

  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 jablko
  • čerstvý zázvor (asi 5 cm)
  • ½ hrsti petržele
  • 2 lžíce citrónové šťávy

Postup:

Jablko oloupejte, očistěte od jadřince a nakrájejte na malé kousky. Zázvor oloupejte a rozpulte. Celer a petržel omyjte. Všechny ingredience vložte do odšťavňovače. Výslednou směs dobře promíchejte, přilijte citrónovou šťávu a můžete podávat.

Brokolicová frittata

Frittata je pokrm pocházející z Itálie podobný naší vajíčkové omeletě.

Na brokolicovou frittatu budete potřebovat:

  • 300 g brokolice
  • 8 vajec
  • 1 lžíci nastrouhaného parmazánu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 stroužek mletého česneku
  • trochu mleté papriky
  • sůl
  • pepř

Postup:

V první řadě předehřejeme troubu na 170°C. Použijeme středně velkou pánev, kterou lze vložit i do trouby. Na lžíci olivového oleje nechte spěnit česnek. Po minutě přidejte brokolici a trochu mleté papriky. Zlehka opražte (asi minutu), poté přilijte do pánve 2 – 3 polévkové lžíce vody.

V misce rozšleháme vejce se solí a pepřem a přidáme zbývající olej. Jakmile se z pánve vyvaří všechna voda, nalijeme vaječnou směs na pánev a vaříme 2 – 3 minut. Směs odstavíme z tepla, posypeme nastrouhaným parmazánem a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 15 – 20 minut. Ještě teplé podáváme.

Přejeme dobrou chuť a hodně energie!