Při vaření je více než potřebné mít po ruce čerstvé bylinky, které jídlo provoní, dodají mu ten správný šmrnc a vizuálně ho povýší o minimálně o stupeň. Kde však sehnat bylinky přes zimu? Zakoupit je můžete v supermarketech, bohužel v horší kvalitě a takové, které vám doma příliš dlouho nevydrží. Vypěstujte si doma své vlastní bylinky, které vám vydrží přes celou zimu a vy je můžete přidávat do jídla po celý rok.

Rozmarýn

Rozmarýn je víceletou bylinou, kterou si můžete vypěstovat buď ze semínka či si kus odkopnout ze zahrádky. Vydrží vám v kuchyni za oknem celý rok. Rozmarýn je skvělý k pečenému masu a bramborům, do omáček či na ryby. Přináší vám i zdravotní benefity díky obsahu silic, tříslovin, flavonoidů, organických kyselin, apod. Pečuje o váš nervový systém, posiluje organismus a působí proti chladným neprokrveným končetinám, zvyšuje krevní tlak. Vypěstujte si ho doma již přes léto nebo zakupte na trzích.

Bazalka

Své pokrmy můžete přes zimu obohatit i o čerstvou bazalku. Tu si zasaďte už na podzim a nechte v květináčku. Růst bude přes celou zimu a pokud si ji zasadíte dostatek, můžete ji také přes celou zimu konzumovat. Bazalka na rozdíl od rozmarýnu příliš nedorůstá, je to jednoletá bylina. Bazalku si vypěstujte ze semínek a dopřávejte si ji po celou zimu. Skvěle se hodí do rajčatové omáčky, při přípravě pesta, do salátů či jako ozdoba na obložené pečivo. Bazalka posiluje vaše srdce, zvyšuje imunitu, zmírňuje dráždivý kašel, má příznivý vliv na váš žaludek i kardiovaskulární systém.

Meduňka

Další bylinku, kterou si můžete dopřát čerstvou přes celý rok, je meduňka. Meduňka je vytrvalou rostlinou, vydrží vám tudíž v květináčku i na zahradě několik let. Vypěstujte si ji ze semínek či si vykopněte část rostliny ze zahrady. Už povyrostlé sazenice zakoupíte i na jaře na trhu. Meduňku si už na podzim dejte do květináčku do vaší kuchyně. Určitě ji oceníte večer ve chvílích, kdy nebudete moci usnout. Čaj z meduňky uklidňuje a působí blahodárně na žaludek. Přidat si meduňku můžete také do koupele či jako ozdobu do sladkých pokrmů. Pokud si však nasušíte meduňku ze zahrádky, bude po zalití vroucí vodou vonět a chutnat podobně jako čerstvá.

Řeřicha

Řeřichu si můžete dopřávat opravdu čerstvou po celý rok. Řeřicha je rychle rostoucí jedlá bylina s výraznou chutí a aroma. Skvěle chutná čerstvě uříznutá položená na chlebu s máslem a lehce posolená. Přidává se však i do salátů a různých zeleninových pokrmů. Řeřichu si rychle a snadno vypěstujete doma třeba na vatě. Stačí do misky položit vatu, namočit ji a posypat ji semínky. Ty vyklíčí už po 3 dnech. Většinou máte již po 10 dnech řeřichu vyrostlou natolik, abyste ji seřízli. Dbejte na to, aby byla vata či substrát neustále vlhký.

Podobně můžete doma pěstovat také mátu, pažitku, petrželku, tymián či koriandr.