Tyto masové kuličky s ricottou jsou dělané podle starého italského receptu. Rozhodně je vyzkoušejte. Zamilujete si je. Navíc jsou s výtečnou rajčatovou omáčkou.

Počet porcí:  12 porcí

Doba přípravy: 40 minut

Doba pečení: 25 minut

Co potřebujete na masové kuličky s ricottou

  • 1 velká žlutá cibule nasekaná na jemno
  • ¼ šálku mletého česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 vejce
  • 1 kg libového mletého hovězího masa
  • 1 šálek strouhaného sýru Grana Padano
  • 1 balení plnotučného sýru ricotta
  • 1 šálek Panko strouhanky
  • ½ šálku nasekané petržele
  • ½ šálku nasekané čerstvé bazalky
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého pepře

Jak připravit masové kuličky

Předehřejte troubu na 200°C. Ve velké pánvi osmahněte cibuli a česnek s jednou lžící olivového oleje. Počkejte, až přísady změknou a poté je nechte vychladnout.

Ve velké míse smíchejte vejci, cibuli, směs mletého hovězího masa, 1 šálek sýru Grana Padano, sýr ricotta, Panko, petržel, bazalku, sůl a pepř. Vše promíchejte důkladně a vytvořte masové kuličky. V případě, že je masová směs příliš vlhká, přidejte strouhanku. Pokud je suchá, přidejte více ricotty.

Umístěte připravené masové kuličky na pečící papír. Potřete 2 lžícemi olivového oleje. Vložte do trouby a pečte 25 minut. Nyní zbývá připravit si delikátní rajčatovou omáčku.

Co potřebujete na rajčatovou omáčku

  • 1/3 šálku nadrobno nakrájené cibule
  • 4 stroužky mletého česneku
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 kg čerstvých oloupaných a nasekaných rajčat
  • ½ šálku suchého červeného vína
  • 1-2 čajové lžičky balzamikového octa
  • ½ lžičkysoli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • ½ šálku čerstvé bazalky

Jak připravit rajčatovou omáčku

Do velkého kastrolu vložte olej a rozehřejte na mírném ohnit. Přidejte cibuli a česnek. Nechte zhruba 5 minut osmažit. Přidejte rajčata, víno, ocet, sůl a pepř. Přiveďte k varu a poté teplotu stáhněte. Vařte odkryté zhruba 20 až 25 minut. Jakmile omáčka zhoustne, je hotová. K servírování přidejte lístky bazalky.