Tyto zdravé rohlíčky obsahují celozrnnou moku a spousty vitamínů a minerálů. Jsou vydatným pokrmem na svačinku nebo jako skvělá příloha k polévkám. Navíc jsou velmi jednoduché na přípravu.
Počet porcí: 18 porcí
Doba přípravy: 45 minut
Kynutí těsta: 1 hodina a 45 minut
Doba pečení: 15 minut
Co potřebujete na dýňové rohlíčky s máslem
- 5 – 6 šálků hladké mouky
- 1 balíček sušených kvasnic
- 1 šálek čerstvé nebo konzervované dýně
- 1 šálek vody
- ½ šálku odtučněného sušeného mléka
- 6 lžic másla
- 1/3 hnědého cukru
- 2 lžíce medu
- 1 lžičku soli
- ½ lžičky mleté skořice
- 2 vejce
- 1 šálek celozrnné mouky
- 2 lžíce rozpuštěného másla
Jak na přípravu
Ve velké míse smíchejte dva šálky hladké mouky a kvasnic. Dejte stranou. Ve středně velkém kastrolu dejte vařit dýni, vodu, sušené mléko, 6 lžic másla, hnědý cukr, med, sůl a skořici. Udržujte středně velkou teplotu a máslo musí jen tát. Smíchejte směs hladké mouky a kvasnic se směsí dýně a vše umíchejte na nízkou rychlost zhruba 3 minuty. Přidejte celozrnnou mouku a pomocí vařečky vytvořte hladkou a konzistentní směs.
Na pomoučeném válu hněte těsto, až je vláčné, měkké a pružné. Vytvarujte kouli, vložte omaštěné mísy, přikryjte potravinářskou folií a nechte kynout na teplém místě zhruba hodinu.
Nakynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na třetiny. Nechte těsto odpočinout zhruba deset minut a zatím si připravte tři plechy, které vymažete máslem nebo použijete pečící papír.
Na připraveném vále rozválejte těsto do tvaru kruhu a potřete jej rozpuštěným máslem s medem. Nakrájejte kruh na dvanáct trojúhelníčků. Chytněte trojúhelníček za širší část a srolujte ho ke špičce. Takto postupujte u všech trojúhelníčků. Jakmile budete mít rohlíčky hotové, dejte je kynout na teplé místo.
Předehřejte si troubu na 220°C. Potřete nakynuté rohlíčky máslem a vložte do trouby. Nechte péct zhruba 15 minut, až rohlíčky zezlátnou. V případě potřeby rohlíčky během pečení otočte. Pokud chcete, můžete po vyndání rohlíčky opět potřít máslem a medem. Podáváme teplé.