Snažíte se vést zdravý životní styl? Jíst zdravě, vyváženě a vyvarovat se potravinám, které vašemu zdraví jen ubližují? Zkuste své svačiny obohatit o nové recepty. Svačina je pro vás během dne nesmírně důležitou, dodá vám energii ve chvílích, kdy se ztrácí síla ze snídaně či oběda. Nezanedbávejte svačiny a dopřejte si je i ve chvílích, kdy ještě nepociťujete hlad. Přes den byste totiž hlad vůbec cítit neměli. Důležité je jíst pravidelně, aby tělo ze strachu, že už žádné jídlo nepřijde, nezačalo tvořit tukové zásoby.
Mix oříšků
Jako skvělá a velmi zdravá svačina plná energie může posloužit směs oříšků, které si můžete podle chuti namixovat doma. Svačit je můžete kdekoliv a kdykoliv nebo si je dopřát do jogurtu či přidat do smoothie. Takový oříškový mix se doma ani ve vaší kabelce určitě neztratí.
- 1 hrnek rozinek
- 1 hrnek mandlí
- 1 řádek hořké čokolády (nalámané)
- 1 hrnek kešu ořechů
- 1/2 hrnku sušených višní
Přidat si do této základní směsi můžete podle libosti, co máte rádi, nebo si připravit vlastní. Skvěle se do směsi hodí plátky kokosu, lněné semínko, slunečnicové, goji, para ořechy, lískové či vlašské ořechy. Ořechy a sušené ovoce stačí smíchat a skladovat v nádobě, do které nepronikne vlhkost.
Pekanovo-kokosové koule
Pro milovníky sladkého, kteří se snaží vyhnout sušenkám, bonbonům a jiným průmyslově vyráběným potravinám, se skvěle hodí domácí dezerty a dobroty. Pekanovo-kokosové koule neobsahují nic, co by vašemu tělu ublížilo, ba naopak.
- 1 hrnek vypeckovaných datlí
- 1 1/2 hrnku pekanových ořechů
- 1/2 hrnku kokosových plátků
- 3 lžíce konopných semínek
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Vložte pekanové ořechy a datle do mixéru a umixujte do hladké hmoty. Přidejte semínka a kokos a znovu umixujte, přidejte také vanilkový extrakt. Nyní stačí z hmoty vytvářet kuličky, které budete obalovat v kokosových plátcích nebo strouhaném kokosu. Místo konopných semínek můžete použít slunečnicová a místo datlí například sušené švestky či meruňky, záleží jen na tom, co máte rádi. Recept se dá různě variovat. Kuličky se hodí jako rychlá svačina na cesty, do práce i do školy.
Delikátní hummus
Pokud potřebujete doplnit energii v odpoledních hodinách, dopřejte si hummus s pokrájenou zeleninou či krekry. Hummus se vyrábí z vařené cizrny a zasytí více než zeleninové saláty či ovoce. Můžete ho konzumovat i k večeři s větší dávkou zeleniny.
- 2 hrnky měkké a očištěné cizrny
- 1/3 hrnku pasty tahini (vyrobená ze sezamu)
- 1/4 hrnku citronové šťávy
- 1 lžička soli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka papriky
- pokrájená zelenina na proužky (mrkev, okurka, celer, paprika) či krekry
Všechny ingredience si připravte. Cizrna by měla být předvařená a očištěná od slupek. Vložte je do mixéru a rozmixujte do hladké pasty. Ta se servíruje v mističce zakápnutá olivovým olejem a ozdobená mletým pepřem či špetkou červené papriky.
Pečená cizrna
Po večeři máte často ještě chuť na něco dobrého, ale nechcete se cpát nezdravými brambůrky či tyčinkami? Zdravou variantou mohou být doma pečené zeleninové chipsy na olivovém oleji s trochou soli, domácí celozrnné tyčinky se semínky nebo pečená cizrna, která je výborná k večernímu mlsání a jako zdravá večerní svačina.
- 2 plechovky cizrny, očištěné
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 lžičky od každého koření: kurkuma, chilli, česnek, paprika, sůl a pepř
Cizrnu z plechovky přeceďte a osušte papírovými ubrousky. Ve velké pánvi si rozehřejte kokosový olej, přidejte cizrnu a směs koření. Takto smažte 10-12 minut na středním plameni. Druhou variantou je to samé udělat s cizrnou, akorát ji budete péct v troubě. Obojí je vynikající.
Přejeme chutné a zdravé svačení!