Upper end of a woodworm-infested broomstick. Oberes Ende eines vom Holzwurm zerfressenen Besenstiels.

Když vše večer ztichne a začnou se z dřevěných obkladů, stropu či nábytku, parapet, trámů ozývat podivné zvuky, jakoby chroupání, pak si s největší pravděpodobností na vašem dřevě pochutnává červotoč. Měly byste zbystřit. Tento brouk a jeho larvy se pustí do všeho, co je dřevěné a nepřestane, dokud dřevo totálně nezničí.

Jak to poznáte?

Ve dřevě se objeví dírky, z nichž se sype dřevěný prach. Na povrchu vidíte chodbičky, které vytváří dospělý červotoč, ale ta pravá zkáza se skrývá uvnitř, kde larvy prokousají dřevo skrz na skrz. Samice červotoče je schopna naklást do děr a chodbiček 20 – 50 vajíček, ze kterých se vylíhnou larvy a ty žerou a žerou…

Pokud tedy objevíte dřevěný prach, dírky, ihned začněte jednat, nečekejte ani minutu. Červotoč pracuje na zkáze vašeho nábytku nebo stropu či čehokoli jiného každý den.

Červotoče je nutné ihned zlikvidovat!

Napadený kus nábytku okamžitě odstavte z dosahu ostatních. Pokud zjistíte, že se dá ještě zachránit, pusťte se do toho.

Existuje dnes řada chemických přípravků, které červotoče zahubí. Velmi účinné jsou roztoky Xylamon, Xyladekor, Lignofix, Pentalidol, Červostop. Jestliže se jedná o menší kus nábytku, namáčíte ho do roztoku tak dlouho, dokud vychází z dírek bublinky. Jedná-li o větší kusy, musíte použít injekční stříkačku a tou roztok do dírek aplikovat.

Mikrovlnné a gama záření

Larvy se však mohou do dřeva zavrtat tak hluboko, že chemické ošetření nábytku nepomůže a je potřeba využít moderní technologie. Tou první je mikrovlnné záření od kmitočtu 300 MHz, které červotoče doslova uvaří. Druhou pak je gama záření, které spolehlivě zahubí všechny brouky, kteří ve dřevě jsou a škodí mu. Ošetření touto technikou probíhá ve speciální ozařovací komoře.

Metody našich předků

I naše babičky a dědové museli bojovat s červotočem, a k tomu vymýšleli spoustu fungujících přípravků. Stačilo jim použít to, co měli doma v kuchyni.

Tak třeba dřevo napouštěli octem nebo roztokem, kde svařili kuchyňskou sůl, pepř, hořčičné semínko, nať pelyňku a ocet. Tento roztok nechali den odležet a pak jím dřevo natřeli.

Dokázali však připravit mnohem větší utrejch, když smíchali černý a bílý pepř, česnek, feferonky, horkou vodu, sůl a ocet.

Další roztok, jenž prý zabírá, je ocet s jarem v poměru 10:1 a pepře, kterým pak postižené dřevo natíráme.

Důležitá je prevence

Než řešit červotoče, je lépe mu předejít. Odborníci radí pravidelné a důsledné větrání, neboť červotoči i ostatní hmyz nesnáší pohyb vzduchu, mají rádi klid a vlhko.

Velkou pozornost věnujte nábytku ze starožitnictví nebo z bazaru, abyste si domu nepřinesli červotoče.

Nový nábytek má dnes již takovou povrchovou úpravu, která před dřevokazným hmyzem chrání. Pokud by se na něm objevila trhlinka, je nutné ji ihned ošetřit.

Pravidelnou kontrolu a nátěry provádějte u střešních konstrukcí, ale i u ostatních dřevěných kusů, které ve vašem obydlí máte.