Zima je tady a my se chceme ohřát. Kdo má doma plynové, elektrické či dálkové topení, nemusí si až tolik lámat hlavu, čím zatopit. Ti ostatní, kteří topí v krbu a kamnech, musí pro dřevo.

Zcela zásadní je, vybrat si to správné. Pokud tak učiníme, odměnou nám bude ekologicky čisté topení a krásné teplo. Ostatně, pohled do plápolajícího ohně v krbu má v sobě pořádnou porci romantiky, nemyslíte?

Jaké dřevo je tedy pro krb či kamna nejlepší, a jak se dřevem vůbec nakládat?

Pozor na vlhké dřevo

Navlhlé dřevo má pod kůrou až 75 % vody. Je logické, že pak špatně hoří, má nízkou výhřevnost, čoudí, uvolňuje dehet, takže hrozí zanesení komína, snižuje se samotná životnost vašich kamen, a to už vůbec nemluvě o tom, že pohled na plápolající plameny je pryč. Místo toho musíme větrat, anebo hledíme na začouzené sklo krbových kamen a přemýšlíme nad tím, jak ho budete drhnout.

Dřevo sušíme minimálně rok

Ideální vlhkost dřeva pro topení v krbech a kamnech je do 20 %. Čerstvé dřevo mívá průměrně 50 % vlhkost, v lese vyschlé 25 – 30 % a proschlé (na vzduchu vyschlé) 10 – 20 %.

Abyste mohli mluvit o tom, že dřevo máte vyschlé, trvá to minimálně rok, ideální jsou dva.

Pro rychlejší schnutí je vhodné polena naštípat na menší kusy, uskladnit je na suchých, větraných místech a chránit před deštěm. Dřevo stavíme např. do hranic, první vrstvu zakládáme nejméně 20 cm nad zemí, hranici pak shora zakryjeme.

 

Topíme tedy minimálně rok starým, proschlým dřevem, což nám zajišťuje vyšší výhřevnost a čistý oheň bez mastných sazí.

Měkké dřevo

Toto dřevo používáme většinou, když potřebujeme zapálit oheň a chceme rychlý a stálý žár. Jedná se o měkké jehličnaté a listnaté stromy, mezi které patří např. smrk, borovice, modřín, jedle, lípa, olše, bříza, osika, vrba.

Tvrdé dřevo

Je vhodné do krbu a na vaření, protože vytváří stabilní oheň se žhavými uhlíky, ze kterých sálá teplo dlouhé hodiny. Do této skupiny patří např. dub, buk, habr, bříza, jasan a ovocné stromy.

Nevhodné dřevo

Určitě do krbu a kamen nepatří chemicky ošetřené dřevo, dřevotřísky, překližky, staré palety či železniční pražce. Těmto levným lákadlům se vyhněme obloukem, pokud si v podstatě nechceme vše zničit.

A jaké dřevo konkrétně použít?

  • Buk, jasan – vhodné do krbu a kamen, výborná výhřevnost, rychle vysychá, poskytuje zářivé plameny.
  • Dub – vhodný do kamen a krbů, vysoká výhřevnost, vhodný k dlouhodobému skladování, dává oheň se zářivými uhlíky.
  • Habr – nejlepší dřevo do krbů, dává největší výhřevnost ze všech, stejně tak jako nejdéle vydrží hořet. Vysychá delší dobu, poskytuje krásné plameny. Podobně jsou na tom ovocné stromy.
  • Bříza – dobře hoří, používá se do otevřených krbů, neboť nevystřeluje žhavé uhlíky.
  • Smrk, lípa, borovice, olše, osika, topol, modřín – dobře a rychle hoří, jsou vhodné pro rychlé dosažení vysoké teploty. Pryskyřice v jehličnanech způsobuje vystřelování uhlíků, takže raději s nimi do kamen.