Doma vyrobené marmeládě nebo džemu se nevyrovná žádný kupovaný výrobek. Nemáte-li vlastní přebytky, můžete si ovoce koupit v obchodě. Marmeládu lze vyrobit opravdu z čehokoliv, ať jsou to meruňky, maliny, ostružiny, třešně, borůvky, rybíz, švestky, broskve, jablka nebo hrušky. Postup je jednoduchý a pokud se naučíte pár fíglů, může se vámi vyrobená marmeláda stát vyhlášenou specialitou. Zde je několik užitečných rad:
- nejlépe se želíruje ovoce s vyšším obsahem pektinů, což jsou citrusy, jablka, rybíz a angrešt. Naopak nejméně pektinů mají třešně, višně a jahody
- používejte jen bezvadné, zralé a čerstvé plody, které omyjte a nechte okapat. Teprve pak odstraňujte stopky, aby se plody nepomačkaly a neztratily šťávu a aroma
- ovoce oloupejte či vypeckujte. Pak je buď nakrájejte (džem), nebo rozmixujte (marmeláda). Teprve pak je zvažte, abyste mohli správně vypočítat potřebné množství želírovacího prostředku
- připravenou hmotu vaříme do potřebné hustoty, kterou poznáte tak, že ze směsi odeberete 2 kávové lžičky horké marmelády, nalijete ji na studený talířek a pokud hmota ztuhne, můžete ji nalévat do sklenic
- sklenice je třeba před tím umýt v horké vodě a vytřít dosucha. Aby po nalití horké marmelády nepraskly, nahřejte je před plněním v horké vodě nebo je dejte na chvilku do trouby vyhřáté na nejnižší stupeň. Pak je postavte na vlhkou utěrku
- marmeládu plňte do sklenic ihned po uvaření a okamžitě je uzavřete. Otočte je na 5 minut dnem vzhůru, aby se na víčku netvořila plíseň
- marmelády a džemy skladujte na suchém, tmavém a chladném místě, jelikož světlo může změnit barvu zavařenin
Jahodová marmeláda
O jednoduchosti výroby domácích marmelád svědčí recept na jahodovou marmeládu:
- jahody vsypeme do většího hrnce, nejlépe co nejširšího, aby skýtal velkou odpařovací plochu. Velikost nádoby je důležitá, neboť marmeláda bude při vaření pěnit a bublat a po přidání cukru nabude na objemu
- ovoce v nádobě podrtíme ručním mixérem, podlijeme půl deci vody a uvedeme do varu za stálého míchání hlavně ode dna, aby se nepřipálilo
- v okamžiku, kdy vše bublá, stáhneme plamen a dál za stálého míchání vaříme cca 10 minut
- v části cukru rozmícháme želírovací prostředek (pektogel) a s ostatním cukrem nasypeme do rozvařeného ovoce
- vaříme asi tři minuty od chvíle varu, pak hrnec odstavíme a horkou marmeládu naléváme do sklenic, které ihned zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru asi na pět minut.