Zapomeňte na průmyslově vyráběné bělidla zubů a zvolte přírodní cestu a běžně dostupné ingredience. V tomto směru spoléhejte na přírodní zdroje a vyhněte se prostředkům, které vám mohou více ublížit než pomoci a narušit vaši sklovinu. Podívejte se s námi na to, co vaše zuby vybělí přirozeně.

Pokud si chci vybělit zuby přírodní cestou

Nejpřirozenější prevencí vzniku zubního plaku a zubního kamene je pro vás pojídání křupavého ovoce, jako jsou jablka, mrkve či řapíkatý celer. Takovéto ovoce a zelenina zuby přirozeně čistí a dokonce bělí. Velmi oblíbeným se stal v poslední době kokosový olej, který velmi pozitivně působí na celkové zdraví dutiny ústní. Nejenže působí antibakteriálně, čímž snižuje riziko vzniku zánětů dásní a zubů, ale má také bělící účinky. Čistit zuby si můžete i pouhým kokosovým olejem smíchaným s jedlou sodou či si kokosovým olejem ústa vyplachovat. Tato tradice je dlouho užívána především v ájurvédském léčitelství.

Vyzkoušejte, ….

Vaše zuby pomáhá vybělit také jablečný ocet, který je i chutný a má pozitivní preventivní vliv na různá onemocnění, můžete ho užívat i vnitřně. Co se týče péče o zuby, pomáhá vám vybělit skvrny na zubech vzniklé v důsledku kouření a pití kávy. Používejte jablečný ocet pravidelně po dobu jednoho měsíce a posuďte jeho účinky sami. Poslední dobou se stalo oblíbeným bělícím prostředkem také černé uhlí, s kterým si můžete opatrně čistit zuby. Bělící účinky má také pomerančová a citronová kůra, kurkuma, šťáva z granátového jablka či jedlá soda. Bílým zubům přispíváte i tím, že se vyhnete kávě, sladkým limonádám, kouření a nápojům, které mohou vaše zuby obarvit. Tomu se dá částečně předejít, když budete pít s pomocí brčka.

Dopřávejte si jahody

Může to být pro někoho překvapující, ale skvělým bělidlem pro vaše zuby jsou jahody. Jahody totiž obsahují kyselinu jablečnou, která pomáhá odstraňovat zabarvení, které vzniká na povrchu zubů. Pozitivně působí na vaši sklovinu, která je po pravidelném užívání jahod bělejší a hladší. Jahody můžete použít přímo na zuby, prostě si s nimi zuby vyčistit nebo zvýšit zastoupení jahod ve vašem jídelníčku.

Domácí bělidlo na zuby

  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 rozmačkaná jahoda
  • 3 kapky citronového esenciálního oleje

Jahodu rozmačkejte a pokapejte olejíčkem. Přidejte jedlou sodu, zamíchejte a přeneste na kartáček. Touto směsí si čistěte zuby po dobu 2 minut. Následně si ústa vypláchněte a vyčistěte běžnou zubní pastou či pastou, kterou si také můžete vyrobit doma. Na ni najdete návod v předchozím článku. Bělidlo použijte ihned po smíchání ingrediencí. Pokud vám trochu bělidla zbude, uchovávejte ho maximálně po dobu 3 dnů v lednici. Citronový esenciální olej působí proti plísním, bakteriím, virům a má protizánětlivé účinky, navíc je to silný antioxidant.