Toto chorvatské souostroví dostalo název podle jelenů, kteří zde v minulosti žili. Rozprostírá se západně od turistické destinace Dubrovnik. Jeho součástí je sedm menších ostrovů. Největší z nich jsou Šipan, Lopud a Koločep. Další jsou Lokrun nebo Ruda.

Ubytování chorvatsko si zde rezervují ti, kdo vyhledávají spíše klidnější dovolenou a nádhernou přírodní krajinu. Také místní pláže nejsou přeplněné. Ostrovy se pyšní bohatou středomořskou vegetací a také počasí v chorvatsku je zde velice příjemné. Vydat se zde můžete za zajímavými architektonickými památkami. Na své si přijdou také milovníci potápění, rybaření nebo jachtingu. Jediný trajekt míří na ostrov Šipan a to z Dubrovniku. Na další ostrovy je automobilům vjezd zakázán. Spojení zajišťuje lodní linka.

Ostrov Lokrun

Nachází se nedaleko Dubrovniku. Turisté do těchto míst míří především do jeho severovýchodní části, na pobřeží. Je zde i lodní přístav a místo je vhodné také pro koupání. Hojně se využívá i slané jezírko nacházející se v jižní části ostrova. Za návštěvu stojí i místní botanická zahrada. Vzhledem k tomu, že ostrov patří do chráněné krajinné oblasti, je potřeba se řídit místními omezeními, která tento fakt přinášejí.

Ostrov Lopud

Má velké množství slunečních dnů. Pěstují se zde olivovníky, které poskytují velmi kvalitní olivový olej. Mezi nejkrásnější místní pláže je považována ta, která se nachází v zátoce Šunj. Má jemný pásek a pozvolný vstup do moře. Ostrov je charakteristický svým kamennými domky, které obklopují zahrady s palmami a pomerančovníky. Objednejte si zde pobyt na portálu ubytovanivchorvatsku.cz a užívejte si klid a odpočinek.

Ostrov Šipan

Je největším z tohoto souostroví. Z Dubroníku míří lodní spoje do vesnic Šipanska Luka a Sudjurad. Ostrovní klima je velmi příjemné a návštěvníci uvítají také řadu zajímavých architektonických památek a bohatou flóru. Ostrov je ideální místo pro ty, kdo hledají klid a soukromí. Na své si přijdou milovníci vodních sportů, především pak rybaření nebo potápění. Také je to vyhledávané místo jachtařů. Ubytovat se můžete především v soukromí a v Šipanské Luce je hotel.