Zdá se vám, že je váš vůz nudný a fádní? Toužíte mu dodat „šmrnc“? Hliníkové disky jsou součástí kol u automobilů a právě jejich prostřednictvím lze automobil „vyšperkovat“. Hliníkové disky se vyrábí ze slitin hliníku a několika dalších kovů a právě díky vysokému obsahu hliníku se jim říká ALU kola. V poslední fázi při výrobě ALU kol se nanáší ochranná vrstva laku, která zajišťuje odolnost proti povětrnostním vlivům a lehkému mechanickému poškození.

Výhody hliníkových disků

Hliníkové disky mají, oproti ocelovým, celu řadu výhod. Pravděpodobně největší výhodou je obrovský výběr v různém designu a provedení. Díky vzhledu získá automobil, který je opatřený ALU disky, zcela jiný, estetičtější, vzhled.

Hliníkové disky obsahují velké množství magnézia, což způsobuje, že mají velmi nízkou hmotnost a vůz nijak nezatěžují. Hliníkové disky kola nejsou celkově výrazně lehčí než ocelové, ale mají příznivější rozložení hmoty, což se pozitivně projevuje poklesem hodnot setrvačných sil rotujícího kola, tím se zvyšuje dynamika akcelerace i brzdění.

Značení hliníkových disků

Disky mají parametry, které je důležité znát při jejich nákupu.

Šířka ráfku – ta se udává v palcích (5,5×14, 6×14)

Průměr ráfku – Průměr ráfku se také udává v palcích a musí být stejný jako u pneumatiky.

PCD rozteč – PCD udává počet děr na roztečné križnici disku. Počet šroubových děr x průměr roztečné kružnice v milimetrech.

ET zális – Když se podíváte na svůj vůz, který bude ALU kola s větším ET zálisem, zjistíte, že jsou více schovaná v podběhu. Kola s menším ET zálisem vystupují více do boků automobilu.

CB – udává velikost otvoru, který se nachází uprostřed hliníkového disku.

Kam pro kvalitní hliníkové disky?

Web alupneu.cz dokáže uspokojit poptávku jakéhokoliv zákazníka díky obrovskému výběru ALU disků. Vše naleznete přehledně rozdělené do kategorií podle typu vozidla, podle rozteče, značky, modelu vozidla a velikosti. Snadnější už to být nemůže.