Pokud nadměrně pracujete a nemáte čas nebo neumíte odpočívat, může se z vás stát workoholik. Celou řadu z nás tlačí uzávěrky či velké množství nevyřízených zakázek, to vše vede ke snižování výkonnosti nebo k závislosti na práci zvané workoholismus.

Kdo je workoholik?

Je to člověk, který věnuje práci většinu svého času a to nejen v pracovní době. Pracovní zájmy jsou mu nad vše ostatní, doma se zdržuje jen velmi málo, objevují se u něj problémy v partnerském životě. Neustále mluví pouze o práci. Ve svém volném čase přemýšlí nad prací a plánuje, co je potřeba dalšího udělat. Pokud jej přemluvíte vyrazit na společnou dovolenou, většinou se i zde věnuje práci, nepostradatelným společníkem na všech cestách mu je mobil, tablet či notebook s pracovními záležitostmi.

Naučte se relaxovat

Pokud nechcete propadnout workoholismu, je potřeba naučit se, jak se uklidnit a mimo práci „vypnout“ a relaxovat. Každý vidí v relaxaci něco jiného, někdo potřebuje pohyb, další zase dobrou knihu nebo poslech hudby. Také záleží na náplni práce. Obvykle ten, kdo je v práci v pohybu, potřebuji k relaxaci klid, ten kdo má zaměstnání sedavé, zase vyhledává pohyb.

  • Správné dýchání

Velmi důležité je správné dýchání. Skvělým pomocníkem na uklidnění a proti stresu je vědomé a pomalé dýchání s hlubokým nádechem i výdechem. Díky tomuto způsobu se vzduch dostane do celých plic. Pokud se naučíte správně dýchat, zklidníte si srdeční, snížíte si vysoký krevní tlak a můžete eliminovat i úzkost.

  • Dostatek tekutin

A není tím myšlen pouze káva, kterou celá řada z nás bere jako životabudič. Velké množství kávy nejen, že odvodní náš organismus, ale navíc zvýší hladinu adrenalinu, která není pro odpočinek žádoucí. Ideální je čistá voda či bylinné čaje.

  • Vhodná strava

Pokud jsme ve stresu, naše stravování není zrovna ideální, někdo jí ve spěchu, další pro změnu vůbec, někdo konzumuje ohromné množství sladkostí. Zkuste je nahradit ovocem a zeleninou a potravinami bohatými na omega-3 mastné kyseliny.