Množství lidí bez domova se neustále zvyšuje a tento sociální problém se snaží mnoho měst řešit inovativním způsobem. Bezdomovci potřebují především vhodné místo, kde se mohou vyspat a kde se ukryjí před zimou. Ne každý bezdomovec má odvahu přespat v běžných místech pro ubytování bezdomovců a to především proto, že zde často dochází ke krádežím. V německém městě Ulm přišli se zajímavým řešením.

Byly vytvořeny speciální kapsle, které lidem bez domova umožní, aby se zde vyspali nebo zde přečkali chvíle, kdy je venku velký mráz. Do těchto kapslí se vejdou až 2 osoby a je možné je uzamknout, aby se zde bezdomovci cítili v bezpečí. Projekt se jmenuje Ulmer Nest. Zatím je celý projekt v pilotní fázi a probíhá testování těchto kapslí.

Inspirace pro další města a státy

Kapsle jsou skvěle izolované a je v nich dostatek místa i pro zavazadla nebo pro domácího mazlíčka. Vzhled těchto kapslí je moderní, aby zapadl do konceptu každého města. Tyto kapsle nejsou alternativním místem pro bydlení, ale jsou konstruované především pro stav nouze. Jde o skvělý nápad, který by mohl být inspirací i pro jiná města a pro jiné země, kde je vysoký počet bezdomovců.

Zdroj: https://ulmernest.de/