Starožitná svítidla se skládají z mnoha částí, které se označují nejrůznějšími pojmy. Pojďte si v nich udělat pořádek a zjistěte, čím jsou retro lampy a lustry vybavené.

Baldachýn = krytka kabelů

Součást, která zakrývá prostor v přechodu u horní části lustru a stropu, se nazývá baldachýn. Setkat se však můžeme také s pojmy stropní krytka nebo horní miska. Jeho účel spočívá v zakrytí elektrického připojení lustru k elektroinstalaci a zároveň se za něj schovává hák, na němž je svítidlo zavěšeno. 

S baldachýnem úzce souvisí i stavěcí kroužek (nebo také dorazový kroužek), pomocí kterého se baldachýn zajišťuje tak, aby držel doražený až u stropu. 

Závěs pro připevnění k lustru

Očko, závěs, nebo také hák pro lustr. Pod všemi těmito pojmy se skrývá očko, pomocí kterého můžete starožitný lustr zavěsit ve své domácnosti

Stahovací lustr se neobejde bez kladky a závaží

Součástí stahovacích lustrů (nebo také stahovaček) je speciální stropní část vyrobená většinou z porcelánu nebo mosazi. Je podobná baldachýnu, liší se však tím, že navíc disponuje kolečkem sloužícím jako kladka. 

Nepostradatelnou součástí starodávné stahovačky je také závaží. Nazývá se také jako vajíčko a doplňuje kladku. Právě tato kombinace umožňuje, že můžete svítidlo umisťovat v libovolné výšce. 

Průchodka ochrání vaše svítidlo

Chybět nesmí ani takzvaná průchodka. Jedná se o plastovou nebo kovovou součástku, prostřednictvím které se zajišťuje kabel pro vytvrzení z těla lampy. Šroubuje se přitom jednou stranou do těla lampy a kabel se jí poté protáhne a stáhne tak, aby nebylo možné jej z lampy vytrhnout. 

Více informací ze světa starožitných svítidel najdete na www.starozitnasvitidla.cz