Jestliže uvažujeme o domácí sauně, jistě bychom si měli dopředu rozmyslet, jakou si pořídíme a co od toho očekáváme. Sauna má dnes mnoho podob a v moderním světe jde o velmi komfortní součást našeho bydlení.

Ve Finsku je sauna považována za národní tradici a najdeme ji téměř v každém domě. Pokud jsme v téhle zemi pozváni do sauny, neodmítejme! je to pro nás pocta, neboť jít do sauny znamená udělat si chvíli čas na odpočinek, na přátele a nechat odpočinout i svou mysl.

Co to vlastně finská sauny je

Finská sauna se vyznačuje suchým teplem, což vlastně znamená, že vzduch je v sauně s velmi nízkou vlhkostí. Ta bývá obvykle někde kolem 10–25% a teplota je vysoká od 90 do 110 ° C. Suchý vzduch stimuluje aktivní pocení pokožky a tím tělo chrání před přehřátím. Tím, že se tělo dokonale potí v sauně, způsobuje, že se z těla vyplavují všechny toxické látky, ale zároveň je vyplavován endorfin. tento hormon štěstí, jak mu říkáme má za následek naši pozitivní náladu a pocit blaženosti, člověk se opravdu cítí lépe. Blahodárné účinky sauny jsou velmi účinné. Sauna má velmi pozitivní účinky nejen na naše tělo, ale i duši a mysl. Dobře prokrvuje cévy a mozek, zvyšuje naši obranyschopnost a jako rekonvalescence poúrazových a pooperačních stavů se doporučuje pacientům, kteří prodělali právě nějaký úraz.

Také kůže je vypnutá, hladká a vypadá zdravě. Samozřejmě, že i sauna má svá pravidla a tak bychom je určitě měli dodržovat. jde zejména o fakt, že do sauny nesmíme jít v podnapilém stavu, s plným žaludkem a při vážných onemocněních srdce nebo kůže.

Jak je to s realizací sauny

Zde máme několik možností. Saunu si můžeme postavit n své zahradě doslov jako zahradní domeček, který bude v blízkosti bazénu nebo přírodního vodního zdroje, ten je zde důležitý. Taková sauna pak má prakticky neomezené možnosti, co se týká rozměrů. Můžeme mít saunu také s různými designovými doplňky, ale základem stále zůstává kvalitní dřevo.

Pokud chceme mít ovšem sunu jako součást domu, využijme k tomu jakékoliv místo v domě, které blízko koupelny. Ale i v případě, že saunu umístíme třeba do suterénu, i tak můžeme ít prostor na vybudování sprchy. Sauna na míru nebo dokonce sauny na klíč přináší klientům velmi mnoho možností. Profesionální odborníci mají ve svém portfoliu širokou nabídku a jistě si vybere takový projekt, který nám bude po všech stránkách vyhovovat.

Materiál je také důležitý

Ke stavbě sauny potřebujeme především kvalitní dřevo. Současný trh nabízí široký sortiment dřevěného materiálu. Saunu je možné mít ze smrku, olše je asi nejideálnějším materiálem pro stavbu sauny, neboť z ní neteče smůla, borovice, osiky, která je bez kazů a suků a má bělostnou barvu, cedr vynikající druh dřeva, který obsahuje esenciální oleje a patří do té luxusnější třídy.

nesmíme zapomenout ani na správnou izolaci sauny. Zde se nabízí možnost izolace z minerální vaty, z čedičové vaty nazvané též kamenná a v poslední době také z PU panelů, což je vlastně příbuzný klasického polystyrenu.

Saunové moduly

Různými inovacemi a možnostmi se také obchod rozšířil i o saunové moduly, což je vlastně již hotový výrobek, který jednoduše umístíme do vybraného prostoru v domě. nabídka je opravdu široká a máme nespočet možností nejen co se týká rozměrů, ale také designu a doplňků.