Sladké víno, většinou výrazné červené barvy s vysokým obsahem alkoholu a nízkou hodnotou kyseliny. Přesně takto by se dalo charakterizovat portské víno. Nápoj, který má původ v Portugalsku, ale postupem času se rozšířilo po celé Evropě, kde získalo na oblibě.

Víno, které rozezná každý

Toto víno je ideálním doplňkem zejména k plísňovým sýrům, zejména těm s modrou plísní, ořechům a sladkým pokrmům. Je vhodné jako aperitiv stejně jako digestiv. To co odlišuje toto víno od běžných druhů vín je jeho nezaměnitelná chuť. Při prvním ochutnání budete možná pochybovat o tom, zda máte ve sklenici opravdu víno nebo nějaký likér. Právě díky výrazné, sladké chuti je toto víno oblíbené zejména u žen a velmi často se používá také v kuchyni, například při výrobě paštik. Mezi nejznámnější portská vína patří Old porter. Víno, které poznáte podle charakteristické černé láhve. Toto víno pochází ze španělské vinařské oblasti Montilla – Moriles. Červené portské víno odrůdy Pedro Ximénez prošlo 4 letým zráním v sudech a má výrazně ovocné aroma. Kromě tohoto vína je však možné ochutnat také růžové a bílé portské víno. Zatímco růžové vás okouzlí chutí malin a brusinek, bílé si zamilujete díky nádechu vanilky a medu.

Portské víno ze Španělska

Všechna portská vína jsou dovážena na náš trh prostřednictvím společnosti BMC Brno, která se již řadu let specializuje na dovoz originálních španělských potravin. A právě vína jsou neoddělitelnou součástí španělské kuchyně. Ať už si dopřejete jakýkoliv typicky španělský pokrm, nikdy jej nezapomeňte doplnit také vhodným druhem vína. Portské víno je možné použít také k výrobě míchaných nápojů, i když na rozdíl od jiných destilátů není toto použití nejobvyklejší. Více informací o všech dostupných portských vínech, která si můžete zakoupit prostřednictvím společnost BMC Brno získáte na stránkách www.oldporter.cz.