Pokud vaše tráva hnědne a snadno se vytáhne ze země během období července a srpna nebo pokud si všimnete hodně otvorů a skulinek, může být váš trávník zamořen larvami. Bílé housenky jsou larvy brouků japonských nebo chroustů. Tyto larvy a brouci mohou způsobit devastaci vašeho trávníku, který se z toho již nemusí vzpamatovat.

Identifikace housenek

Housenky jsou mléčně bílé s nahnědlou hlavou. Při ohrožení se stočí do tvaru „C“. V závislosti na druhu mohou být staré jeden nebo tři roky. Roční bílé housenky začínají svůj životní cyklus v polovině roku do konce léta, rychle rostou a většinu své velikosti dosáhnou během léta. Larvy brouků, které mají životní cyklus tři roky, mohou svůj apetit a díry v trávě projevit třikrát do roka během jara, léta a podzimu.

Zajímavé informace přináší magazín o bydlení.

Kdy mít pod kontrolou housenky

Nejjednodušší je zbavit se nezralých housenek. U většiny druhů je nejlepším obdobím pro vyhubení červenec nebo srpen. Tato doba je ideální k léčbě insekticidem. Nicméně jelikož se populace housenek mění z roku na roku, možná budete chtít ušetřit náklady na ošetření a budete chtít nejdříve vědět, kolik housenek je v trávníku. Vykopejte v několika částech kus půdy o stejné velikosti (zhruba 30cm²). Pokud natrefíte pouze na pět nebo méně housenek, nemusíte platit za odstranění housenek. Trávník je schopen uživit několik těchto housenek, které jsou v menším počtu neškodné. Pokud je však číslo větší, vše závisí na vaší toleranci a touze mít krásný trávník.

Odstranění housenek přírodní cestou

Mléčná houba je přírodní bakterie, která může být účinná pro odstranění většiny housenek brouků, ale obvykle trvá několik let, než se usadí v půdě. Také umožňuje některým housenkám žít, takže je neúčinná na některé druhy.

Prospěšné Hlístice jsou mikroskopické červy, které žijí v půdě. Hledají housenky do kterých se zavrtají a uvolní bakterie, které je zabijí. Hlístice jsou aplikovány živě, takže se ujistěte, že je používáte v době, kdy nemohou zmrznout. Tento přírodní pesticid je účinný na všechny typy larev v půdě.

Chemické odstranění housenek

Používejte chemické ošetření v momentě, kdy jsou housenky malé a aktivně se krmí v blízkosti povrchu půdy. To je obvykle od začátku července do poloviny srpna. Chemikálie karbaryl, halofenozide a imidacloprid jsou ideální pro jejich odstranění.

Preventivní ošetření každý rok je víceméně zbytečné, jelikož populace housenek se mění každý rok. Nicméně můžete svoji půdu ošetřit na konci května či června a budete mít jistotu, že se předchozí populace nevrátí.

Přípravky použijte společně s vodou, která je skvělým stimulantem pro housenky. Při zalévání květin se přípravek dostane rovnoměrně do půdy a voda přiláká housenky blíže k půdě, kde jsou účinky chemikálií největší.