Jedla soda je všestranný kuchyňský pomocník, který vám pomůže i při úklidu. Ekologický a cenově dostupný čisticí prostředek si zamilujete. Podívejte se na jedinečné a skvělé využití jedlé sody.

Koupelna s jedlou sodou

Jedlá soda nalezne využití při úklidu v koupelně. Ideální je pro úklid sprchy. Na mokrém hadříku z mikrovlákna vysypte malé množství sody. Jemně hadřík v ruce promasírujte, až se vytvoří pěna. Následně vyčistěte celý sprchový kout. Zem posypte jedlou sodou, mírně namočte a vydrhněte kartáčem či mopem. Opláchněte špínu a zbytky jedlé sody teplou vodou. Stejný postup použijte i u ostatního příslušenství, které se nachází v koupelně.

Jedlá soda je skvělá nejen na čištění sprchového koutu, ale i kanalizace a odpadu. Malé množství tohoto zázračného přípravku vás zbaví zápachu. Jednou týdně očistěte umyvadlo, vanu nebo sprchový kout pomocí jednoduchého postupu. Zapněte horkou vodu a nechte ji chvíli puštěnou. Poté nasypte ½ šálku jedlé sody do odtoku a nechte zhruba 15 minut působit. Nakonec vše spláchněte horkou vodou. Soda vás zbaví všech nečistot a nepříjemného zápachu.

Další využití nalezne jedlá soda uvnitř bubnu pračky. Namočte houbičku, posypte ji jedlou sodou a vydrhněte vnitřek pračky. Pokud vás trápí zašedlé spáry, smíchejte jedlou sodu a peroxid vodíku. Vytvořte pastu a pomocí kartáčku vyčistěte spárovací hmotu.

Kuchyňská linka versus jedlá soda

Jedlá soda funguje dobře na všechny povrchy v kuchyni i spotřebiče. Pokud se navíc spojí i s jinými čisticími prostředky, získáte vysoce výkonný lektvar, který porazí všechnu mastnotu, naleští kovy a vyčistí odpad.

Máme pro vás skvělý návod, jak odstranit mastnotu. V mikrovlnné troubě přiveďte do varu ocet. Mastné nádobí nebo plochu posypte jedlou sodou a přidejte ohřátý ocet. Směs nechte působit po dobu třiceti minut. Poté vše setřete a opláchněte. Podle potřeby opakujte.

Dalším zázračným receptem na odstranění nečistot, je směs jedlé sody a peroxidu vodíku. Stačí vám ¼ šálku jedlé sody a peroxid vodíku. Směs nalijte do láhve s ostřikovačem a používejte na malých kuchyňských spotřebičích, které jsou mastné nebo jinak špinavé.

Na špinavou troubu je ideální směs jedlé sody a vody. Vytvořte jemnou pastu a vyčistěte vnitřek trouby. Nechte chvíli působit a přidejte ocet. Čistěte, až se vytvoří pěna. Následně vše omyjte a podle potřeby opakujte.

Na čistý a voňavý dřez budete potřebovat půlku citronu a jedlou sodu. Posypte jedlou sodou citron a očistěte dřez. Aktivní složky citronu a jedlé sody odstraní nečistoty a provoní celou kuchyň.

Na zápach z odpadu si vystačíte s jedlou sodou a ohřátým octem. Vše nalijte do odpadu a nechte chvíli působit. Nakonec spláchněte horkou vodou a podle potřeby opakujte.

Další využití jedlé sody v domácnosti

Jedlou sodu můžete využít na očištění stěn. Na vlhkou houbu naneste trochu jedlé sody a jemně ji vetřete do stěn. Následně vše vysušte čistým a suchým hadříkem.

Na podlahu stačí použít půl šálek jedlé sody a kbelík s teplou vodou. Vytřete podlahu a opláchněte čistou vodou.

Jedlá soda je skvělá i na praní prádla. Špinavé prádlo bude zářivě čisté, pokud přidáte k pracímu prášku jeden šálek jedlé sody.

Trápí vás zápach nohou? Nasypte trošku jedlé sody dovnitř bot. Jedlá soda odstraní nečistoty a všechen zápach.