Kvetoucí orchidej vypadá jak z jiného světa. Je těžké uvěřit, že něco tak krásného, si můžete vypěstovat i uvnitř vašeho domova. Pro větší šanci na úspěch vám přinášíme několik rad, které vám pomohou s pěstováním.

Volba orchideje

Při výběru orchideje není dobré řídit se pouze tím, jak vypadá. Rozhodujte se spíše tím, co nabízí váš domov. Světlo, teplota, vlhkost a vaše možnost zalévání určuje, jaká orchidej je ta pravá do vaší domácnosti. Každá rostlina má totiž jiné potřeby a podle toho se odvíjí možnosti pěstění.

Lehké nároky pro orchidej

Nejdůležitější pro pěstování orchideje, je dostatek světla. Tato exotická rostlina miluje volné slunečné paprsky, které proudí přímo na ni. Ideálně, pokud je orchidej orientovaná na jih nebo je ve skleníku. Vhodná doba přímého slunečního svitu je 6 až 8 hodin. Orchidej, která vyžaduje jen tyto nároky, je například Vandas nebo Angraecums.

Náročnější na pěstování je například Phragmipediums, Oncidiums nebo Dendrobiums, které rostou na místech, kde nepotřebují tolik světla. Východní a západní expozice jsou vhodné pro tyto orchideje, ačkoliv vyžadují více tepla.

Středně nízkou intenzitu osvětlení má rád i Phalaenopsis a Paphiopedilums. Tu můžete usadit směrem na západ-východ nebo k oknu, kde nehrozí přímý sluneční svit.

Zhoršené světelné podmínky zvládne Jewel orchidej, která je schopná růst i na místě, kde je světlo blokováno stromy, sousedními budovami nebo převisem.

Teplota

Orchideje můžeme rozdělit do tří kategorií: chladné, teplé a něco mezi. Vybírejte takovou orchidej, která bude vhodná pro vaše podmínky a potřeby. Pokud máte rádi chladnější domov, pořiďte si rostlinku, která zvládne nižší teploty a naopak.

Vlhkost vzduchu

Většina orchidejí pochází z tropů, kde je mnohem vlhčí prostředí, než ve větší místností v domácnosti. Orchideje rostou lépe, pokud se jim zvýší vlhkost prostředí. Naučte se techniky a triky, které vám pomohou zlepšit podmínky pro orchidej, aniž byste museli měnit své návyky a prostředí.

Zalévání orchideje

Každá orchidej do sebe natáhne vodu. Pokud si chcete být jistí, že vaše orchidej si vzala tolik vody, kolik potřebuje, umístěte ji do dřezu. Ten napusťte vodou a položte orchidej doprostřed a nechte ji tam 10 až 15 minut. Poté ji vytáhněte a nechte odkapat přebytečnou vodu. Tato technika dobře funguje na většinu orchidejí.

Opět je však nutné přistupovat ke každému druhu zvlášť a to samé platí i pro typ půdy a květináče, který používáte pro pěstování.

Průměrná orchidej potřebuje zalívat jednou za týden. Některé druhy, jako například Miltonias je nutné zalít každé čtyři dny.

Hnojení orchideje

Většina orchidejí není náročná na hnojení. Plno orchidejí vykvete i bez potřeby hnojiva. Během aktivního růstu jsou vytvářeny nové listy, které je vhodné hnojit, aby měla orchidej dostatečné živiny. Nicméně, je důležité dodávat vodu bez hnojiv alespoň jeden měsíc v roce. Rostlinka se tak propláchne a zbaví se nadbytečné soli a škodlivých látek.

Tento základní přehled o pěstování orchidejí by vám měl pomoci zorientovat se v jejich nárocích a možnostech, které orchideje nabízí. Přejeme šťastnou ruku při výběru té správné orchideje.