Sami to určitě znáte, proberete skříň při jarní očistě, která se již blíží, a zbude vám spousta oblečení, které je již opraná, potrhaná a nikdo jej už pravděpodobně nepřevezme. Co s ním? Většina z nás jej pravděpodobně vyhodí nebo roztrhá na hadry, jelikož se do sběrných kontejnerů na oblečení vážně nehodí. Můžete si však z vašeho zbylého oblečení vyrobit kobereček, předložku do koupelny nebo ke dveřím. Je to velmi snadné a tímto způsobem zužitkujete materiál, který by jinak skončil v popelnici.

Pletený látkový koberec

Ze zbytků textílií si dnes vyrobíme látkový koberec, který může být černobílý nebo klidně barevný jako duha, záleží jen na materiálu, který máte k dispozici.

Potřebovat na výrobu budete:

  • látkové pásky o šířce 10-15 cm přibližně stejně dlouhé (počet podle toho, jak velký chcete koberec)
  • starý ručník
  • velká jehla
  • silnou nit

Postup:

Připravte si tři pruhy látky a začněte je splétat jako silný cop. Jakmile se budou blížit ke konci, přidejte další tři pruhy a pokračujte v pletení. V podstatě pletete dlouhý, široký a hutný cop, který se bude poté točit do tvaru kruhu. Pokud máte pocit, že máte dostatečně dlouhý cop, můžete si jej zkusit splétat, zda vám daná velikost bude stačit, připravte si ručník. Navlékněte si na velkou jehlu silnou nit a začněte od středu (kruhu) postupně přišívat připravený cop k ručníku. Cop podšíváte připraveným ručníkem a cop točíte stále dokola kolem středu, vzniká vám kruhová rohožka/koberec/předložka. Až budete mít celý cop přišitý, můžete nechat koberec takto neupravený, ale doporučujeme si připravit širší kus dlouhé látky, kterou obšijete nevzhledné boky koberce. Odstřihnete zbytek ručníku dokola a začnete obšívat okraje koberce látkou, aby okraje koberce vypadaly upraveně a nebyly vidět zbylé cancoury. Vlastně kraj koberce zapošijete látkou, abyste ho chránily před zničením a potrháním. Vzniklý koberec poupravte, ostříhejte nevzhledné přebytky a užívejte si jeho měkkost a pestrost.