Pokud máte tu možnost se během pracovního dne v klidu a kvalitně najíst, gratulujeme vám. Je zde ale mnoho lidí, kteří tuto možnost nemají. Proto vám přinášíme jednoduché recepty na zdravé obědy, které si můžete připravit den předem a zabalit s sebou.
Kuřecí wrap
Na kuřecí wrap budete potřebovat:
- 1 kukuřičnou placku
- ¼ šálku řeckého jogurtu
- 2 lžíce nastrouhané nivy
- 1/3 šálku osmažených kuřecích nudliček
- 1/3 šálku nakrájeného avokáda
- 1/3 šálku nakrájených rajčat
- 2 lžíce nakrájené červené cibule
Postup:
Rozložte si kukuřičnou placku, kterou po celé jeho šíři namažete řeckým jogurtem. Na jogurt nasypte nastrouhanou nivu a následně položte kuřecí maso. Poté přidejte avokádo, cibuli a rajčata. Pevně zamotejte, a v případě že máte rádi křupavé placky, můžete ji zapéct na grilu, či v toustovači.
Salát s kuřecím masem a avokádem
Na salát budete potřebovat:
- 1 velkou hlávku římského salátu
- 1 plátek kuřecího masa
- 200 g těstovin – tvar fusilli
- 1 středně velké avokádo
- 1 šálek cherry rajčátek
- 1 lžíce parmazánu
- dressing – volitelně
Postup:
Těstoviny uvaříme podle návodu tak, aby byly al dente. Opláchneme studenou vodou a necháme okapat.
Salát a rajčátka omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Avokádo rozpůlíme na půl, vyloupneme ze slupky a vyndáme pecku. Poté nakrájíme na malé kostičky.
Kuřecí maso opepříme a osolíme. Na kapce olivového oleje osmažíme dozlatova. Po usmažení nakrájejíme na středně tlusté plátky.
Uvařené těstoviny smíchejte spolu se zeleninou a parmazaném. Pro lepší chuť přidejte dressing, my doporučujeme jogurtovo-majonézový s bylinkami, které podtrhne chuť salátu. Na vrch salátu naservírujte kuřecí maso a můžete podávat.
Krémová kuřecí polévka s houbami
Na polévku budete potřebovat:
- 1 lžíci olivového oleje
- 200 g vykostěných kuřecích stehen
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky mletého česneku
- 200 g hub (například žampiónů)
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 4 šálky kuřecího vývaru
- ¼ hrnku hladké mouky
- 1 bobkový listopad
- 1 snítka rozmarýnu
- 2 lžíce čerstvé petrželové natě
- sůl a pepř
Postup:
Na pánvi rozhřejeme olivový olej, na kterém dozlatova osmažíme osolené a opepřené kuřecí stehna (asi 2-3 minuty) a dáme stranou.
V hrnci rozpustíme na středním plameni máslo, ke kterému přidáme česnek, na plátky nakrájené houby, cibuli, mrkev a celer – vše na kostičky. Za občasného míchání smažíme asi 3-4 minut. Přidáme snítku tymiánu a smažíme ještě 1 minutu.
Následně směs zaprášíme moukou a asi minutu smažíme. Poté zalijeme zeleninu kuřecím vývarem, přidáme bobkový list a nakrájená a osmažená kuřecí stehna a promícháme. Mícháme asi 4-5 minut, dokud polévka nezhoustne. Vaříme do úplného změknutí masa a zeleniny. Pokud se vám bude zdát polévka příliš hustá, přilijte kuřecí vývar, nebo rozřeďte vodou. Nakonec dochuťte solí a pepřem a podávejte s čerstvou petrželkou a pečivem.
Přejeme dobrou chuť!