Živý plot je skvělý pro udržovanou zahradu, kde má vše svůj řád. Přinášíme vám kompletní návod na to, jak takový živý plot vytvořit na svém vlastním dvorku.

K čemu je dobrý živý plot

Živý plot je standardní zahradnická technika, která se používá pro vytvoření menších ovocných stromků, pěstování vinné révy, atd. Je ideální v případě, kdy chcete zvýšit soukromí na vaší zahradě a zároveň chcete mít i užitek v podobě ovoce a zeleniny. Nejčastějším místem pro vytvoření živého plotu jsou plochy podél zdí, plotů a podobně. Časté je také prořezávání a modelování, které usměrňuje rostliny do dekorativních vzorů a tvarů podle vašeho přání.

Co potřebujete na živý plot

Živý plot vytvářejte podle toho, co plánujete pěstovat. Na klasický plot jsou ideální trpasličí ovocné stromky, jako je jablko, broskev nebo hruška. Pro ornamentální živé ploty se hodí kvetoucí stromky a keře v podobě magnólie nebo dalších podobných rostlin.

Ačkoliv péče o živý plot není nijak náročná, trvá poměrně dlouhou dobu, než se ukážou první výsledky. Zhruba dva až tři roky je potřeba, než vyrostou první plody na ovocných stromcích. Rychlejší úrodě pomáhá pravidelné zastřihování a dobrá péče.

Materiál na výrobu plotu:

  • tři nebo více ovocných stromků či keřů
  • dřevěné laťky (minimálně dvě na boční podpěru a jednu delší na horní část)
  • drát
  • nůžky
  • silnější provázek

Jak vytvořit živý plot

Vyberte si místo, kde chcete vytvořit živý plot. Podle dostupného rozměru si naměřte ideální délku latí. Je potřeba myslet, že dvě laťky jsou boční základ a jedna delší lať tvoří vrchol plotu. Vykopejte díry, kam umístíte laťky. Mezi latě připevněte drát do několika řádků. Mezi řádky nechávejte rozpětí minimálně 15 centimetrů. Pokud stavíte plot u zdi, udělejte také větší prostor, aby mohl stromek hezky růst a vám se lépe zastřihoval.

Jakmile máte vytvořenou konstrukci na plot včetně drátů, je na čase zasadit rostlinky. Při usazení rostlin vytvořte dostatečný prostor, ať už v zemi nebo kolem nich. Stromky sázejte mírně před dráty. Je to lepší pro růst stromků a zastřihávání. V prvním týdnu po zasazení pravidelně zalévejte rostliny, pokud není dostatek deště. Volné větve omotejte kolem drátů tak, aby vám vytvořily požadovaný vzor.

Na připevnění větví použijte provázek, který neřeže do stromku. Jednotlivé větve uvažte křížem k sousednímu stromku, ať se vám vytvoří kompletní vzor a osazení plotu. V případě potřeby vždy zastřihněte větve a tvarujte stromky do požadovaného vzoru.