Stravování je základem našeho zdravého a šťastného života. Zvláště pro děti, které se stále vyvíjejí, je strava velmi podstatnou. Proto je více než na místě zamyslet se nad stravou školáků, kteří tráví několik hodin denně ve škole a potřebují dostatek živin, aby náročný školní den zvládli. Naučte své děti jíst zdravě, pravidelně a dopřávat si dobroty jen s mírou. S dnešním článkem to bude hračka.

Zdravé svačinové boxy

Hitem poslední doby se staly především svačinové boxy, které jsou tvarem přizpůsobeny pestré svačině, která obsahuje mnoho složek. Do svačinového boxu můžete dětem připravit pokrájenou zeleninu, ovoce, pokrájené tortily, oříšky, zdravé křupinky, preclíky, kousek pečiva, kousek čokolády, vše, co mají vaše děti rády.

Granola a jogurt

Pro všechny děti, které milují sladké a pouhé ovoce jim určitě stačit nebude, zkuste připravit granolu s jogurtem. Granola je vlastně zdravější verzí müsli, které se peče v troubě. Granola obsahuje vločky, ať už s lepkem či bezlepkové, sušené ovoce, ořechy, med, sirup, apod. Přísady si zvolíte podle toho, co máte rádi vy a vaše děti. Připravit si můžete granolu domácí nebo ji zakoupit v obchodě. Svačinu připravíte snadno a rychle. Vezměte čistou sklenici, vsypte do ni trochu granoly, následně přidejte jogurt, granolu a znovu jogurt. Vršek můžete ozdobit ovocem a sklenici zavřít. Nezapomeňte přibalit lžičku.

Domácí sendvič

Každé dítě si jistě zamiluje domácí sedviče, které si můžete připravit podle své chuti se zeleninou, šunkou, sýrem, tuňákem, lučinou, avokádem, vejcem, marmeládou, domácí pomazánkou či opečenou dýní. Sendvič tvoří vydatnou a zdravou svačinu, zvláště pokud použijete celozrnný chléb a zdraví prospěšné přísady. Vyzkoušejte sendvič s lučinou, pokrájeným rajčetem a okurkou, tuňákem a trochou soli a pepře. Připravujte svým dětem sendviče, na jejichž chuť nezapomenou ani ve stáří.

Smoothie

Smoothie jsou velkým hitem a i skvělou verzí svačiny pro vaše milované děti. Připravte jim smoothie z lesního ovoce, jogurtu, sirupu a chia semínek, to si zamilují. Variant na různá smoothie je snad nekonečno. Použít do něj můžete jak ovoce, zeleninu, semínka, oříšky, rostlinná mléka, vločky, sirupy, med či jogurt, prostě vše, na co si jen vzpomenete. Smoothie může dítě přenášet v jakékoliv lahvi, je vydatné, zasytí a vaše děti si jeho sladkou chuť zamilují.

Zdravé hranolky

Překvapte své děti a připravte jim k svačině hranolky z batátů, mrkve, cukety, brambor či celeru. Stačí zeleninu omýt, nakrájet a položit na plech. Nezapomeňte na trochu soli a koření. Takto si snadno připravíte zdravé hranolky v troubě, bez oleje a tuny koření. Určitě je oceníte i vy sami. Připravit k nim můžete i dresink z bílého jogurtu, medu, trošky soli a pepře, přidejte i kari koření. V kombinaci se sladkým medem chutná skvěle, a děti přece jen sladké milují.