Jak dlouho vydrží květiny ve váze čerstvé? Floristé se shodují na 5 dnech až 2 týdnech, záleží jen, jak je o květiny postaráno a jaký druh ve váze máte.

Před nákupem květiny

Životnost květin se krátí již před jejich nákup, cestou do květinářství. Květiny často leží jen v zadní části nákladního automobilu a musí vydržet dlouhou jízdu třeba i v nepříznivých podmínkách. Pokud nechcete kupovat květiny již značně vyčerpané, požádejte květinářství o informaci o zdroji květin. Smutné je, že někteří jejich původ nebudou znát. V případě, že se jedná o lokálního pěstitele, můžete si být ale vysokou kvalitou jistí.

Když máte květiny doma

Jakmile už máte květiny ve váze, dodržujte těchto několik bodů, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé a krásné.

Květiny mohou být příjemným oživením bytu.

Čistá váza a voda

Každé dva dny byste měli vyčistit a vymýt vázu a vyměnit starou vodu za čerstvou. Květiny budou totiž ve vodě vytvářet bakterie, kterých je potřeba se zbavit.

Stříhejte

Každých pár dní ustřihněte několik centimetrů ze stonku květiny. Květiny nestříhejte vodorovně, ale v úhlu asi 45°. Tím zvyšujete jejich povrchovou plochu potřebnou k absorpci vody a bráníte usycháním květin.

Vždy používejte ostré nástroje. Pokud stonky poničíte tupým nožem, vodu budou přijímat těžce.

Pryč od ovoce

Asi vám to může přijít divné, ale vázu s květinami uchovávejte co nejdál od mísy s ovocem. Ovoce totiž přirozeně produkuje plyn etylen, který pomáhá jejich zrání. Plyn však snižuje životnost květů, a proto je důležité držet zrající plodiny daleko od nich.

Aspirin neléčí jen bolest hlavy

Stejně jako my potřebujeme energetickou zásobu, květiny nejsou výjimkou. Vhoďte půl tablety aspirinu do vody a těšte se z květin trochu déle.

Letní slunce

Posledním pravidlem, na které byste při uchovávání řezaných květin neměli zapomenout, je odstavit je daleko od slunečních paprsků. Velké teplo a ostré slunce totiž pálí a ničí květiny, které jsou pouze ve váze.

Máte-li rádi řezané květiny, ani u nich nezapomínejte na správnou péči. Uvidíte, že díky tomu vás budou těšit mnohem delší dobu.

Zdroj