Glykemický index a glykemické zatížení jsou pojmy, které se v dnešní době ve spojení se zdravým jídelníčkem, často používají. Víte ale, co glykemický index znamená a jaká by měla být správná hladina cukru v těle?

S těmito termíny se nejčastěji setkávají lidé trpící cukrovkou, ovšem důležité jsou pro nás pro všechny. Je totiž dobré vědět, jak si poskládat jídelníček, abyste vaše tělo po této stránce uspokojili.

Glykemický index

Glykemický index se zakresluje jako křivka, která určuje hladinu sacharidů v krvi. Tato hladina se určuje dvě hodiny po konzumaci. Čím je jeho křivka vyšší, tím rychleji se sacharidy dostávají do těla.

V případě, že má potravina vysoký glykemický index (GI), je rychle stravitelná a zvyšuje hladinu cukru za několik chvil po snědení. V případě, má-li nízké GI, sacharidy se do těla dostávají pomalejším a ne tak radikálním způsobem.

Glykemický index může být ovlivněn i kombinací jídel. Stejný glykemický index nemusí být tehdy, je-li vláknina kombinována s určitým druhem tuku. Závisí také na způsobu úpravy potraviny a její zralosti.

Potraviny s nižším glykemickým indexem, jako je ovoce, či celozrnné výrobky, jsou zpravidla zdravější, než potraviny s vysokým glykemickým indexem (například sladkosti, nebo bílé pečivo). Pro zdravější jídelníček se tedy spíše doporučují potraviny s nízkým GI, které podporují skvělý zdravotní stav. Ovšem můžou se mezi nimi najít i výjimky.

Měřítko glykemického indexu:

  • Nízké GI: 55 a méně
  • Střední GI: 56-69
  • Vysoké GI: 70 a vyšší

Glykemická zátěž

Další pojem, který se často používá, je glykemická zátěž. Tato jednotka je pro měření hladiny cukru v těle mnohem lepším měřítkem, jelikož do sebe započítává i velikost snědené porce.

Glykemickou zátěž snadno vypočítáte jednoduchým vzorečkem, stačí znám jen hodnoty potraviny jako glykemický index a obsah sacharidů v gramech. Vzoreček pak vypadá takto: glykemická zatěž = GI x sacharidy v gramech / 100. Například jedno jablko má glykemický index 40 a 16 g sacharidů. Glykemická zátěž = 40 x 60/100 = 6.4.

Logicky, potraviny s vyšším GI a vyšším obsahem sacharidů mají vyšší glykemické zatížení, zatímco potraviny s nízkým GI a nízkou hodnotou sacharidů mají nižší glykemické zatížení.

Měřítko glykemické zátěže:

  • Nízká glykemická zátěž: 10 a méně
  • Střední glykemická zátěž: 11 – 19.
  • Vysoká glykemická zátěž: 20 a vyšší.

Inzulín

Hladinu inzulínu by si lidé, trpící cukrovkou, měli měřit bezprostředně po jídle. Úroveň inzulínu zpravidla odpovídá hladině cukru z přijaté potravy. Ovšem můžete se setkat s výjimkami. Například potraviny obsahující bílkoviny, jako je hovězí maso, můžou způsobit větší inzulínovou odezvu, než tomu bude s potravinami obsahující cukry.

I když je velmi složité se ve všech hodnotách orientovat, je dobré znát některé pojmy. Pokud jste zcela zdrávy, nejspíš se těmito body vůbec nezabýváte. Trpíte-li však nějakým zdravotním problémem, možná vám tyto hodnoty pomůžou předejít nevolnosti.

Zdroj