Růže jsou překrásné rostliny, které nevyžadují příliš mnoho péče. Vše závisí na druhu růže. Dnes si ukážeme, jak prořezávat růže a kdy je nejlepší čas na prořezávání. Jdeme na to.

Hybridy a další druhy růží

Typické je prořezávat růže jednou za roku. Ideální čas je těsně na jaře, než začnou růže opět růst. Jakmile jsou pár centimetrů vysoké, jsou zralé na první řez. V nejchladnějších klimatech se může stát, že vaše růže nebudou příliš vysoké. Je třeba dávat si pozor, co prořezáváte. Mnohdy se stává, že se nové výhonky pletou s kořeny a dochází k jejich narušení. Následně růže hynou, jelikož je jejich kořenový systém narušený. Odstraňte tedy opatrně všechny nové výhonky růže kolem země.

Může se na první pohled zdát, že malé růže by se neměly prořezávat. Opak je však pravdou. Nízké rostlinky produkují dostatek květů, i když mají silné stonky v malém počtu.

Jak na popínavé růže

Popínavé růže jsou trošku složitější. Nejlepší doba na prořezávání závisí na tom, jaký druh máte. Pokud kvete jednou za rok, ideální doba je v momentě, kdy květy odpadnou. Všechny ostatní je vhodné stříhat na jaře.

Jak na keříkové růže

Keříkové růže není nutné prořezávat. Opět však záleží na druhu růží. Mnoho moderních keřů růží nevyžadují prořezávání kromě mrtvých nebo poškozených částí. Pokud vaše růže kvetou jednou za rok, lehce je prořezejte v momentě, kdy jejich květy zeslábnou. Další prořezávání je vhodné na začátku jara.

Tipy na prořezávání růží

  • Vždy odstraňte odumřelé, nemocné nebo poškozené části růže
  • Při prořezávání nemocné růže namočte vaše zahradnické nůžky v trošce alkoholu mezi každým řezem. Zabráníte tak šíření další infekce
  • Vždy odstraňujte celé části a nenechávejte ošklivé pahýly.
  • Zapletení můžete zabránit tak, že budete stříhat pupeny, které míří ke středu
  • Zbavte se jakékoliv slabé části růže. Rostlina získá sílu a bude více kvést