Klasický hliněný květináč je krásnou dekorací. Tedy do chvíle, než se na něm objeví bílé mapy, čti tmavé skvrny a nečistoty. Sice to není nijak škodlivé pro okolí i samotnou rostlinu, kterou v takovém květináči máme, ale kazí to výsledný estetický dojem.

Proč skvrny vznikají?

Tyto skvrny způsobuje příliš tvrdá voda na zalévání, která půdu mění z kyselé na zásaditou. Když k tomu přidáme hnojiva, jež na rostlinu používáme, pak minerály dokáží proniknou stěnou květináče a vytvořit nevábné mapy skvrn či nánosy.

Jak je odstranit?

Květináče na několik dní ponořte do sudu s dešťovou vodou, ta vápenaté zbytky rozpustí a vše dočistíte kartáčkem. Jestliže nemáte dešťovku, použijte do kýble normální vodu a přidejte ocet a další postup je stejný.
Někdo radí vzít na květináč rovnou rejžák či drátěný kartáč a vše vyčistit, tady však pozor na poškození nádoby.
Další metodou, jak se skvrn zbavit, je ponoření květináče do škrobové vody nebo vody z vylouhovaných bramborových slupek. Pak už ho stačí jen omýt houbičkou na nádobí. Po čase se však mapy vytvoří znovu.
Velmi dobře prý zabírá, když květináč rejžákem očistíte od všech nánosů a spaříte jeho vnitřní i zevní stranu horkou vodou.

Jak skvrnám předejít

Ani tady rada zkušených zahradníků není příliš složitá. Hliněný květináč ještě před jeho použitím na několik hodin ponořte do vody. Nasákne tak do sebe vlhkost a nebude si ji brát z půdy.

Tip: Pokud se s nevzhledností vašeho květináče nechcete zaobírat, ozdobte ho – můžete ho vymalovat, ozdobit provázkem, korálky, mušlemi atd., meze se vaší fantazii nekladou.