Nejen včasná příprava topení na zimu, ale i správné používání zdrojů tepla se vyplatí. Můžete se tak v zimě vyhnout zbytečným problémům a také ušetřit nemálo peněz. Ať už topíte ve svém domě kotlem, tepelným čerpadlem, nebo elektrickými přímotopy, vždy je možné využít několika rad, abyste měli v zimě klid a zaplatili o něco méně, než je nutné.

Kontrola kotle, komína a radiátorů před topnou sezónou

Ideálním obdobím je jaro, jakmile skončí topná sezóna, ale poslední šanci máte ještě na podzim. Nechte si zkontrolovat kotel, komín a případně opravit radiátory. Pokud jde o komín, je to dokonce již podle zákona povinností. Odborník by měl zkontrolovat kotel a odvod spalin.

Nejdůležitější je to u plynových kotlů, kde je potřeba se zaměřit na stav hořáku, těsnost spalovací komory a odvod spalin. V komíně se musí odstranit saze, které snižují výkon kotle, ale také mohou být příčinou požáru. Zastaralý kotel můžete vyměnit za nový v rámci „kotlíkových dotací“.

Z radiátorů odstraňte prach, prohlédněte všechny spoje a také fungování odvzdušnění. Účinnost radiátorů lze zvýšit reflexní fólií umístěnou za ním, odstraněním dlouhých závěsů a záclon a také nábytku, který je v jejich těsné blízkosti. Termostaty nastavujte podle potřeby tepla v jednotlivých místnostech.

Topivo nakupujte včas

Zejména ceny dřeva nebo pelet podléhají sezónním výkyvům. Nejlevněji nakoupíte na jaře a v létě, případně můžete natrefit na akční nabídky ještě na podzim. Pokud vytápíte zemním plynem nebo elektřinou, můžete vyúčtování optimalizovat využitím akčních nabídek svého dodavatele, nebo si porovnat ceny a případně provést změnu dodavatele. Při vytápění dřevem je také důležité, aby dřevo bylo dostatečně vyschlé alespoň dva roky. Proto je dobré se při zásobení dřevem tímto řídit.

Větrání a izolování

V zimě je třeba větrat krátce a intenzivně. Chybou je větrání ventilačkami, kdy se pouze ochladí zdi a o to více se pak musí topit. Rychlé intenzivní větrání prožene místnost čerstvým vzduchem, stěny se nestihnou ochladit a odstraní se koncentrace oxidu uhličitého. Zimní větrání by nemělo trvat déle než 5 minut a je dobré ho opakovat přes den klidně i po dvou hodinách.

Utěsněte každou drobnou škvírku, která je příčinou tepelných ztrát. Úniku tepla zabraňují i levné samolepicí izolační pásky do oken a izolační fólie na okenní skla. Často uniká teplo i pod dveřmi, na jejichž spodek můžete přilepit dveřní kartáče.

Jsou to všechno drobná opatření, která ale v souhrnu mohou znamenat velkou úsporu nákladů na topení.