Rozmarýn krásně a příjemně voní. Vypěstovat si svůj vlastní rozmarýn není příliš složité, jak se může zdát. Ať už se rozhodnete pro venkovní či vnitřní pěstování, v obou případech můžete mít dostatek bylinek na celý rok.

Seznamte se s rozmarýnem

Rozmarýn je křovinatá a stálezelená vytrvalá bylina, která pochází ze středomořského podnebí. Název pochází z latiny a znamená „rosu na moře“.  Pokud budete mít na paměti, že rozmarýn je původem ze suchého, slunečného, teplého, ale ne horkého prostředí, budete mít dobrou představu o tom, jak ho pěstovat.

Rozmarýn potřebuje dobře odvodněnou půdu a alespoň osm hodin slunečního svitu. Pokut žijete v teplém podnebí, můžete vám rozmarýn vyrůst doopravdy velkých rozměrů.

Správné zalévání je nezbytné pro udržení silného rozmarýnů. Zalévejte rozmarýn skutečně důkladně, ale vždy tak, aby voda mezi dalším zaléváním dostatečně proschla. Rozhodně nepěstujte rozmarýn tam, kde se drží voda a není dostatek odtokových kanálků.

Rozmarýn není potřeba příliš hnojit, ale také tím nic nezkazíte. Ideální je tekuté hnojivo na podporu listů nebo vyvážené hnojivo, které kompletně podporuje zdraví rostlin.

Na trhu existuje několik druhů rozmarýnu a vybírat si můžete z klasického keříkového rozmarýnu nebo plazivého. Existuje i řada chutí a vůní, které si můžete dopřát. Pěstovat rozmarýn není nic složitého.

Jak pěstovat rozmarýn v hrnci

Pokud bydlíte v chladnější oblasti, můžete pěstovat rozmarýn v hrnci. Má to jednu velkou výhodu. Jakmile skončí slunečné dny, můžete si vzít všechen rozmarýn domu a předejít tak námraze. Rozmarýn nemá rád, když jsou jeho kořeny narušeny. Pokud jej pěstujete v zemi a na zimu jej chcete přemístit, dejte si pozor na zmrzlou zem. Úspěch na bezproblémové přesazení je minimální.

Pokud přenesete rozmarýn na zimu do bytu, umístěte ho na chladné, ale slunečné místo s vysokou vlhkostí. V případě, že nemáte dostatečně vlhké prostředí, umístěte malé kamínky na talířek, přidejte vodu a položte květináč rozmarýnu na kamínky. To zvýší vlhkost, kterou si rozmarýn bude užívat.

Při zalévání si dejte pozor na přebytek vody. Rozmarýn nesmíte přelít. Ujistěte se tedy, že přebytečná voda odtekla z hrnce a rozmarýn nestojí ve vodě.

Dobrý substrát pro rozmarýn umožňuje dobré odvodnění. Můžete si koupit substrát, který je určený pro kaktusy nebo si můžete vytvořit vlastní mix, který je složen dvěma díly rašeliny, jedním dílem písku a jedním dílem kompostu.

Jak pěstovat rozmarýn ze semínka

Vypěstovat rozmarýn ze semínek může trvat poměrně dlouhou dobu. Trvá zhruba tři týdny, než semena naklíčí a ideální doba pro pěstování, je na jaře. V misce vytvořte menší vrstvu půdy pro semínka, která od sebe oddělíte na vzdálenost jednoho palce. Semínka udržujte vlhká, ale ne mokrá. Přikryjte misku potravinářskou folií pro udržení vyšší teploty. Nebojte se také semínka umístit na sluneční světlo nebo pod pěstební světla.

Jakmile semena začnou klíčit, odstraňte folii. Počkejte ještě několik dní, než bude mít rozmarýn dostatečnou velikost a několik sad listů. Poté jej můžete přemístit do vlastního květináčku nebo do země. Ujistěte se, ale že v několika nejbližších dnech nehrozí námraza. V případě námrazy se růst rozmarýnu zastaví i na několik let.