Výborný jablkový koláč se skořicí se hodí ke každé příležitosti. Ideální je pro letní dny, ale i v zimním období, vám vykouzlí úsměv na tváři.
Počet porcí: 15 porcí
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20 minut
Na přípravu koláče s jablky a skořicí potřebujete
- ¾ šálku cukru
- 1 ¼ šálku bílé celozrnné mouky nebo hladké mouky
- 1 lžíci mleté skořice
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- 3 lžíce řepkového oleje
- 2 vejce
- 1 čajovou lžičku vanilkového prášku
- 2 nakrájená jablka na menší kousky
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 lžičku mleté skořice
- 2 lžíce másla
Návod na přípravu koláče
- Předehřejte troubu na 180° Připravte si pekáč, který vypodložíte alobalem až přes okraje.
- Ve středně velké misce rozšlehejte dohromady krystalový cukr, 1 ¼ mouky, skořici, jedlou sodu a sůl. V další středně velké misce ušlehejte olej, vejce, vanilku a vmíchejte jablka. Smíchejte obě misky dohromady a vytvořte konzistentní hmotu. Do připravené nádoby rozprostřete rovnoměrně těsto až do okrajů.
- Pro polevu si připravte v míse 2 polévkové lžíce bílé celozrnné mouky, hnědý cukr a lžičku skořice. Vše smíchejte dohromady a přidejte máslo. Rozmixujte směs, až se vám vytvoří hrudky, kterými posypete pekáč.
- Vložte do připravené trouby a pečte zhruba 20 minut. Pro kontrolu strčte do středu koláče párátko, pokud vyjde čisté, máte hotovo. Pomocí alobalu nebo pečícího papíru snadno získáte koláč z misky a můžete servírovat.