Škody způsobené krtkem jsou možná nejvíce frustrujícím problémem na zahradě. Zajímá vás, jak se zbavit krtků na dobro? Ukážeme vám nejlepší způsob, jak se zbavit krtků jednou provždy a již nikdy nebudete mít noční můry o rozvrtané zahradě.

Krásně upravená zahrada je nesplněným snem

Když vidíte několik menších hroudek hlíny na vašem trávníků, začne se ve vás vařit krev. Krtci působí malou škodu na životním prostředí, ale dostatečně vám rozvrtají zahradu. Na první pohled jsou krtince nepříjemná záležitost, ale nesmíme zapomenout, že se díky tomu provzdušní půda a krtci také požírají škodlivý hmyz. Přesto je velký problém, když se krtek objeví na vaší zahradě. Krásně zelený trávník se ihned změní v bojiště. Nejúčinnější způsob, jak se zbavit krtků, je položit past. Níže vám přinášíme skvělý návod, jak se navždy zbavit krtků ještě předtím, než napáchají veliké škody.

Co vlastně krtci jsou

Krtci jsou hmyzožraví hrabáni. Jsou několik centimetrů velcí a mají šedé až černé zbarvení. Největší škodu na zahradě způsobují jejich velké přední nohy, které mají dlouhé drápy a fungují stejně, jako motyka. Krtci žijí samotářsky a více krtinců na vaší zahradě je většinou práce jednoho krtka.

Předtím, než se zbavíte krtka, je dobré vědět, jak žijí. Krtci budují nové tunely neustále a nepoužívají dvakrát stejnou cestu. Krtince jsou napojeny na hlavní cestu, která vede do jejich obydlí. Výhodou krtků ve vaší domácnosti je, že vás zbaví většiny škodlivého hmyzu a zároveň nakypří půdu. Škoda je však většinou větší, než konečný užitek. Krtci jsou nejvíce aktivní během teplých a vlhkých měsíců.

V některých případech je možné splést si krtka s jiným hrabavým druhem, který tvoří podzemní tunely a hromádky hlíny. Hromádku od krtka poznáte tak, že jde do výšky. Jiní tvorové dělají ploché hroudy hlíny.

Jak se zbavit krtků

Jediný způsob, jak se nadobro zbavit krtka, je použít speciální past. Přípravky, jako je repelent proti hmyzu, jedy, desinfekce nebo domácí prostředky jsou méně účinné. Pořiďte si takový druh pasti, která je vhodná jak pro zemní tak podzemní použití. Postupujte podle návodu a každý den přesuňte past k jinému tunelu nebo čerstvě vykopané hromádce. Pokud se bojíte, že past bude poškozená, přikryjte ji kbelíkem. Tím zabráníte převržení a případnému poškození.

Ideální čas, kdy je dobré položit past, je na jaře nebo během podzimu. Půda je dostatečně vlhká, ale nemrzne.  Zároveň je to období, kdy jsou krtci nejvíce aktivní. Pokud chytnete jednoho nebo dva krtky, vše by mělo být hotové. Krtci nežijí v komunitách a více jak dva krtci na zahradě se málo kdy vyskytují.