To půjde těžko, jestliže vám za zavřeným oknem vlaje záclona nebo závěs jak olympijský prapor, vy topíte na plné pecky, měřáky se točí jako o život, ale v bytě je zima a stěny jsou studené, že se jich nelze dotknout… Máme tu problém.

V tuto chvíli, kdy venku řádí paní zima, nemá cenu přemýšlet nad tím, že zateplíme dům, vyměníme kotel a dáme celou novou topnou soustavu, anebo vybouráme okna a zabudujeme nová, která budou těsnit. To si nechme na příznivější klimatické podmínky.

Jak tedy z toho ven? Existuje několik dobrých rad, které zabrání úniku tepla. Můžeme je realizovat hned, abychom nemuseli běhat po bytě zahaleni do bund, rukavic a teplých ponožek…

Tipy, jak ušetřit za teplo

V první řadě utěsníme všechna místa, kterými nám do bytu táhne – okna, dveře, prahy. Říká se, že právě tudy odchází 30 – 40 % tepla. Na okna použijeme těsnící pásky, na vydrolenou omítku mezi zdí a rámy oken lze použít montážní pěnu. Také můžeme využít žaluzií. Stáhneme je a částečně tak zamezíme průniku studeného vzduchu do bytu nebo si pořídíme termoizolační fólie, které se lepí na sklo a teplo odráží zpět do místnosti.

To však neznamená, že se v bytě zabarikádujeme a okna otevřeme až po zimě. Pravidelné větrání je totiž základ. Musí však proběhnout velmi rychle a intenzivně čili otevřeme okna dokořán, uděláme na 10 minut průvan a zase zavřeme. Každopádně zapomeňme na dlouhodobé větrání přes ventilačku.

Jestliže máme v bytě radiátory, věnujeme jim zvýšenou péči. Hlavně je ničím nezakrýváme, ať už nábytkem či různými předměty a pro zimu zvolíme krátkou variantu záclon či závěsů. Pravidelně je otíráme od prachu a kontrolujeme zavzdušnění. To není nijak složité, povolíme ventil a čekáme tak dlouho, dokud nám z něho nezačne vytékat voda. I zde můžeme umístit odrazové folie za radiátory.

Ušetřit finance rovněž můžeme, když nebudeme byt přetápět. Jestliže v kuchyni udržíme teplotu kolem 20 °C, v obýváku a dětském pokoji od 20 do 22 °C, v ložnici kolem 16 °C a v koupelně 24 °C, měli bychom to poznat na celkové spotřebě.

Pokud nejsme doma, netopíme celý den, je to zbytečné. Zároveň však není vhodné vypínat topení úplně, stačí temperovat.

Kdo má na radiátorech ještě ta černá kolečka, jimiž otvírá a zavírá topení, pryč s nimi! Nechme si nainstalovat termostatické hlavice, které dokáží regulovat teplotu v místnosti a šetří tak naši kapsu.

A je tu naše poslední rada, stručná a všeříkající: Neběhejte po bytě jen v prádle…