Sukulenty jsou zázrak přírody, které v sobě uchovávají neuvěřitelné množství vody. Jsou doslova nasáklé životadárnou tekutinou, která se nachází v listech, stoncích nebo kořenech. Vzhledem k tomu, že jsou ve většině případů spojeny s pouští, máme problém je pravidelně zalévat. Jenže sukulent také potřebuje pravidelnou závlahu a péči, jako každá jiná květina.

Jak zalévat sukulenty v interiéru

Spíše, než pravidelným zaléváním, je lepší sukulenty do vody ponořit. Pořiďte si květináč, který má drenážní otvory. Ujistěte se, že všechna voda z květináče vytekla. Poté ponořte květináč do vody a nechte chvíli sukulent odstát. Následně vyjměte z vody, nechte odkapat a umístěte zpátky. Zhruba po týdnu zkontrolujte stav půdy, pokud je stále vlhká, počkejte další týden.

Zalévání také záleží na druhu sukulentu. Některé druhy jsou méně náročné a řadí se spíše ke kaktusům. Proto je dobré poradit se s prodejcem o individuální zálivce a potřebách vašeho sukulentu.

Sukulentům se obecně daří v dobře odvodněné půdě. Kvalitní půdní substrát smíchaný s perlitem může zajistit dobré odvodněné. Doporučujeme rozdělit půdu do dvou částí – jedna část s drenážním materiálem a druhá část se substrátem. Kromě kvalitní půdy je ještě důležité mít květináče z drenážních otvorů, aby měla vlhkost kam utíkat. Příliš mnoho vlhkosti má za následek shnilé kořeny.

Sukulenty vyžadují více vody v předjaří, kdy rostlina potřebuje dostatek vody k růstu. Během léta se její potřeba může snížit a k tomu dochází i v zimě. Jak klesá teplota a světlo, sukulenty se odebírají ke spánku a jejich nároky na zálivku se radikálně snižují. Během zimy zalévejte své rostliny, jen když je půda opravdu suchá. Záleží na podmínkách, ale je tomu zpravidla jednou za měsíc.

Jak zalévat sukulenty ve venkovních květináčích

Léto je ten správný čas, kdy přesunout sukulenty ven. Ačkoli milují slunce, dejte jim čas si zvyknout na nové prostředí a ze začátku je umístěte v polostínu. Ukládejte je mimo intenzivní sluneční svit od pozdního rána do odpoledne. Venkovní rostliny obecně vyžadují více vody, než pokojové rostliny. Opět platí, že podmínky určují, kolik je potřeba vody. Nejdříve kontrolujte své rostliny na týdenní bázi a poté kontrolujte, jak je půda vlhká. V případě potřeby upravte dobu zalévání.

Jak zalévat sukulenty, které rostou v zemi

Sukulenty dobře rostou v zemi. Bohatě si vystačí se zálivkou jednou týdně, pokud jsou ty správné podmínky. Zakořeněné rostliny budou mít silnější kořenový systém a mnohem lépe tolerují sucho, než pokojové anebo čerstvě zasazené rostliny.

Ať už se jedná o vytrvalé nebo roční sukulenty, musí být v dobře odvodněné půdě. Stojatá voda je recept na katastrofu. Stejně jako u pokojových rostlin, půdní podmínky a potřeba vody jde ruku v ruce. Pokud půda nevyhovuje, nahraďte jí správným typem, který můžete doplnit o kanalizaci. Nebo jednodušší způsob je navezení většího množství hlíny a vytvoření kvalitních půdních podmínek. Dobrá půda, dobrá zálivka a dobré odvodnění je u sukulentů klíčem k úspěšnému pěstování.