Zajímá vás, jak se zbavit Popence obecného? Tento nezvaný host je poměrně vytrvalý a odolný listnatý plevel, který vyžaduje zvláštní pozornost. V tomto článku se dozvíte tipy a triky, jak udržet tento plevel na uzdě.

Co je Popenec obecný

Tento agresivní plevel má rád vlhké, zastíněné plochy. Někdy roste i na slunci a šíří se do trávníků a sadby. Často se mu říká pozemní břečťan, jelikož mu je velmi podobný a vytváří koberce na zemi. Rychle se rozrůstá a dusí ostatní vegetaci.

Popenec obecný má kulaté listy s vroubkovanými hranami. Listy rostou naproti sobě a jsou jasně zelené, lesklé. Rostlinka má popínavé stonky, které jsou připojené ke stopce. Pokud vytrhnete mělké kořeny ze země, všimnete si délky stonků, které se drží zuby nehty země. Při odstraňování vydává zápach podobný mátě. Stonky mají čtvercový tvar a na jaře jsou květy fialové.

Jak odstranit Popenec

Pokud se chcete zbavit Popence, opakované ruční pletí je jednou z možností. Pokud se však plevel rozšíří, je obtížné ho kontrolovat a zbavit se ho. V takovém případě je nutné přistoupit na chemické prostředky, které vám pomohou zbavit se Popence. Poraďte se ve svém zahradnictví o ideálním prostředku, který obsahuje všechny důležité látky, které odstraní tento odolný plevel.

Podzim je nejlepší doba k aplikaci herbicidu. Zároveň máte skvělou možnost kontrolovat tento plevel. Další ideální dobou je jaro. V tomto období budete muset provést několik aplikací. Vše závisí na rozšíření Popence. Při aplikování a odstraňování plevele si dejte minimálně 14 dní rozestup. Vyhněte se aplikování stejného postřiku na jiných rostlinách a vždy postupujte podle pokynů na etiketě.

Co dělat, aby se Popenec nevrátil

Přítomnost Popence značí ideální podmínky pro jeho růst. Bude nutné pozměnit podmínky vaší půdy. Příliš mnoho stínu a vlhká půda nahrává růstu tohoto plevele. Zdravý trávník a provzdušněná půda je nejlepším řešení, jak zajistit, aby se Popenec nevrátil.