Ne každý je milovník vaření. Pro někoho jsou dlouhé hodiny strávené u plotny zcela zbytečné. Pokud patříte mezi ně i vy, ale tzv. rychlovky vás již omrzely, pořiďte si pomocníka jménem pomalý hrnec. Je to úžasná věc, díky které připravíte polévky, omáčky a dušené maso bez toho, abyste se o proces vaření museli dlouze starat. A jak pomalý hrnec funguje? Úplně jednoduše. Vložte do něj všechny ingredience, které jsou k výslednému pokrmu potřeba, nastavte čas vaření a nechte hrnec, aby pracoval za vás. Během toho si můžete vychutnat například oblíbený seriál v televizi.
Citrónové kuře na česneku
Na kuře budete potřebovat:
- 1 kg vykostěných kuřecích prs bez kůže
- 2 lžíce másla
- 1 lžička sušeného oregana
- ¼ šálku vody
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička sušeného kuřecího, nebo zeleninového bujónu
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 lžička nasekané petrželky
Postup:
Na pánvi rozpustíme máslo a na střední teplotě opečeme osolené, opepřené kuře s oreganem dozlatova, asi 3 až 5 minut z každé strany. Poté vložte kuře do pomalého hrnce. Na stejnou pánev přidejte vodu, šťávu z citronu, rozmačkaný česnek a bujon. Směs přiveďte k varu a následně přilijte ke kuřeti. Nastavte hrnec na vysokou teplotu na 3 hodiny. Před 15-30 minuta do konce přidejte petržel. Ke kuřecímu masu se skvěle hodí bramborová kaše.
Trhané vepřové s jablky
Na vepřové s jablky budete potřebovat:
- 1 kg vepřové plece
- 1 středně velkou cibuli nakrájenou na kostičky
- 2 jablka nakrájené na plátky
- 2/3 šálku hovězího, nebo kuřecího vývaru
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička soli
- ½ lžičky uzené papriky
- ½ lžičky pepře
- 2 stroužky česneku rozmačkané
- 1 bobkový list
Postup:
Do pomalého hrnce nalijeme vývar, přidáme cibuli, vepřové maso a na něj všechno koření i s jablky. Hrnec zavřeme a vaříme na vysokou teplotu 6 – 8 hodin. Po uvaření roztrhejte maso pomocí kleští. Podávejte například s pečenými brambory.
Pomalu pečené barbecue hovězí
Na hovězí s barbecue omáčkou budete potřebovat:
- 1,5 kg hovězího masa (vhodné na pečení)
- 1 šálek barbecue omáčky
- ½ šálku broskví nebo meruněk z konzervy
- 1/3 šálku nasekané zelené papriky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžičky přírodního hnědého cukru
- 1 malá cibule nakrájená na kostičky
Postup:
Maso očistíme a nakrájíme na 4 kusy. Vložíme do pomalého hrnce, zalijeme vývarem a přidáme všechny ingredience. Přikryjeme pokličkou a necháme asi 7 – 8 hodin vařit – dokud maso nezměkne. Po změknutí vytáhneme maso z hrnce a nakrájíme na velmi tenké plátky. Můžeme podávat například jako burger v housce.
Pomalý hrnec připraví výborné dušené maso. Vám nezbývá nic jiného, než se přesvědčit na vlastní kůži a vyzkoušet ho také. Uvidíte, že ho využijete na mnoho dalších způsobů.