V dnešní době stále roste možnost pracovat v různých sférách na dálku z pohodlí domova. Dnešní technologie jsou na tak vysoké úrovni, že mnohdy není potřeba, abyste se vláčeli do kanceláře, ale stačí mít jen funkční počítač a připojení k internetu. Stále více lidí tak pracuje alespoň na částečný úvazek z domova.

Práce z domova je mnohem pohodlnější, jelikož se nemusíte zabývat dojížděním. Také jste v příjemném prostředí, které může zvýšit vaši produktivitu. My vám dnes přinášíme pár typů, jak co nejefektivněji pracovat z domova, jak na částečný úvazek, tak na plný.

Mějte svůj vlastní pracovní kout

Místo, kde pracujete, by mělo být ideální pracovní prostředí, které je správně zorganizované a minimálně vás rozptyluje. Greg Peters, ředitel obchodního rozvoje z KBZ, připouštíí, že jakmile začal pracovat z domu, bylo velmi snadné se nechat rozptýlit ze svobody, kterou doma měl. Je skvělé si vypracovat denní harmonogram a soustředit se jen na práci. Nezapínat rádio a televizi, které by vás mohli od práce lehce odradit. Omezte i komunikaci se svou rodinou a přáteli během doby, kdy pracujete. I to je časté rozptýlení, díky kterému může vzniknout plno nedodržených termínů.

Jezte výživné obědy

Chcete-li být produktivní po celý den, jezte výživný oběd plný zdravých živin. Jeden výzkum totiž dokázal, že míra glukózy v krvi, která je ovlivněna přijatými sacharidy, má mimořádně velký vliv na vůli pracovat a vaši unavenost.

Pokud budete jíst vyváženou stravu a vyhnete se tučným a nezdravým jídlům, vaše energie bude dobře rozprostřena po celý den. V opačném případě vám hladina cukru rychle stoupne, během chvíle však rapidně klesne a vás přepadne nutkání si na chvíli lehnout a odpočinout.

Jděte alespoň na 15 minut ven

Jakmile pracujete z domova, nemáte důvod vycházet ven. Ovšem pobyt na čerstvém vzduchu je potřebný a svítí-li navíc sluníčko, dobijete své tělo potřebným vitamínem D. Hlavní výhodou práce z domova je ta, že si ji můžete naplánovat tak, jak potřebujete vy sami. Po obědě se proto běžte třeba na chvíli projít, načerpejte energii a zlepšete svoji koncentraci na další práci. Pokud máte blok a potřebujete inspiraci, procházka může být tím, co vám pomůže.

Práce z domova také znamená to, že můžete být flexibilnější a trávit čas všude, kde je Wi-Fi. Pro změnu prostředí proto zamiřte do kavárny, nebo do knihovny.

Cvičte alespoň 30 minut

Být zaneprázdněný bývá častou omluvou pro to, jak se vyhnout fyzické aktivitě. Sedavý způsob života však snižuje energii a brzdí produktivní život. Také může zvýšit riziko vzniku chronických onemocnění, cukrovky a srdeční chorob.

Mezinárodní zdravotnický institut doporučuje vykonávat po dobu 30 minut fyzickou aktivitu, nejlépe na čerstvém vzduchu. Při mírné aktivitě byste se měli hýbat minimálně pět dní v týdnu, při intenzivním aerobním cvičení postačí tři dny v týdnu. 30 minut cvičení každý pracovní den podporuje váš zdravý životní styl, udržuje také konstantní hladinu energie a zvyšuje produktivitu.

Odměňte se za úspěšně splněné úkoly

Pokud se občas přiměřeně odměníte za vaši vykonanou práci, bude to vést k vyšší výkonnosti v dalších úkolech. Budete-li toto přecházet, může se stát vaše práce nudnou rutinou a každý úkol vám může trvat čím dál déle. Udělejte si pravidelně pauzu a odměňte se například krátkou procházkou. Určitě není vhodnou odměnou nezdravá sladkost, nebo televizní seriál, do kterého můžete být snadno vtaženi.

Práce z domova může být pro někoho náročná, pro někoho nejlepší způsobem, jak vydělávat peníze. Záleží jen na vás, jaké prostředí si vybudujete, jaké si budete dávat pauzy a jak pracovití budete.