Tyto masové kuličky s ricottou jsou dělané podle starého italského receptu. Rozhodně je vyzkoušejte. Zamilujete si je. Navíc jsou s výtečnou rajčatovou omáčkou.
Počet porcí: 12 porcí
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 25 minut
Co potřebujete na masové kuličky s ricottou
- 1 velká žlutá cibule nasekaná na jemno
- ¼ šálku mletého česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 vejce
- 1 kg libového mletého hovězího masa
- 1 šálek strouhaného sýru Grana Padano
- 1 balení plnotučného sýru ricotta
- 1 šálek Panko strouhanky
- ½ šálku nasekané petržele
- ½ šálku nasekané čerstvé bazalky
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého pepře
Jak připravit masové kuličky
Předehřejte troubu na 200°C. Ve velké pánvi osmahněte cibuli a česnek s jednou lžící olivového oleje. Počkejte, až přísady změknou a poté je nechte vychladnout.
Ve velké míse smíchejte vejci, cibuli, směs mletého hovězího masa, 1 šálek sýru Grana Padano, sýr ricotta, Panko, petržel, bazalku, sůl a pepř. Vše promíchejte důkladně a vytvořte masové kuličky. V případě, že je masová směs příliš vlhká, přidejte strouhanku. Pokud je suchá, přidejte více ricotty.
Umístěte připravené masové kuličky na pečící papír. Potřete 2 lžícemi olivového oleje. Vložte do trouby a pečte 25 minut. Nyní zbývá připravit si delikátní rajčatovou omáčku.
Co potřebujete na rajčatovou omáčku
- 1/3 šálku nadrobno nakrájené cibule
- 4 stroužky mletého česneku
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 kg čerstvých oloupaných a nasekaných rajčat
- ½ šálku suchého červeného vína
- 1-2 čajové lžičky balzamikového octa
- ½ lžičkysoli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ šálku čerstvé bazalky
Jak připravit rajčatovou omáčku
Do velkého kastrolu vložte olej a rozehřejte na mírném ohnit. Přidejte cibuli a česnek. Nechte zhruba 5 minut osmažit. Přidejte rajčata, víno, ocet, sůl a pepř. Přiveďte k varu a poté teplotu stáhněte. Vařte odkryté zhruba 20 až 25 minut. Jakmile omáčka zhoustne, je hotová. K servírování přidejte lístky bazalky.