Získejte informace o tom, jak udržet vaši korkovou, vinylovou nebo linoleovou podlahu čistou. Máme pro vás jednoduché a snadné tipy na údržbu.

Pružné podlahové krytiny

Pokud váš domov obsahuje podlahu vyrobenou z vinylu, korku nebo linolea, máte pružnou podlahu. Tyto podlahy se mohou pochlubit špetkou jemnosti, což z nich dělá velmi příjemný a pohodlnější materiál, než například dřevo nebo keramické obklady. Těžký nábytek však může způsobit promáčknutí, přesunutí nábytku zase odloupnutí, ostré předměty mohou proříznout povrch. Kromě hlídání těchto podlah před poškozením, je potřeba udržet je v čistotě. Níže naleznete návod, jak na to.

Jak uklidit vinylovou podlahu

Z vinylové podlahy odstraníte prach a nečistoty pomocí koštěte, mopu nebo vysavače. Pravidelné odstranění prachu zvyšuje atraktivitu podlahy a prodlužuje její životnost.

Rychlé otření podlahy vlhkým hadříkem pomáhá udržet podlahu déle čistotu. Vyberte si neabrazivní všestranný čistící výrobek, který je vhodný pro vinyl. Některé produkty nepotřebují opláchnout, jiné je nutné setřít čistou vodou. Vždy postupujte podle pokynů na obalu. Pro přírodní čištění vám vystačí ocet a voda. Toto složení je bezpečné pro většinu vinylových podlah.

Zajímavé informace najdete na magazínu bydlení.

K čištění vinylových podlah nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky. Vyhněte se drsným nástrojům a čisticím prostředkům, které by mohli poškodit podlahu. Pokud tápete při čištění své vinylové podlahy a chcete si udržet krásný lesk, obraťte se na prodejce podlah, který by vám měl být schopný doporučit ideální prostředek.

Časté znečištění vinylové podlahy

Škrábance od podpatků: Použijte zubní pastu nebo gumu, která odstraní škrábance od podpatků a bot. Pokud skvrna přetrvává, použijte čistý alkohol.

Crayons: V takovém případě použijte vodu nebo minerálku. Bublinky by si měly poradit se znečištěním.

Barvení vlasů: Vyčistěte skvrnu pomocí lihu. Stačí nanést na místo znečištění a přejet několikrát hadříkem. V případě potřeby postup opakujte.

Inkoust: Otřete skvrnu lihem a opakujte. Stejný postup užívejte i v případě, že se na vinylovou podlahu dostane rtěnka.

Barvy a laky: Okamžitě utřete čerstvé skvrny. V případě, že skvrna zaschla, jemně setřete vše škrabkou nebo plastovou kartou. Odstraňte zbytek nánosu pomocí lihu.

Permanentní značkovač: Jemně vetřete vodu nebo sodovku na skvrnu a třete pomocí hadříku. Třením by se měl uvolnit alkohol v popisovači a skvrna by měla zmizet.

Krém na boty: Drhněte skvrnu pomocí vlhkého hadru. Pokud se skvrna stále zobrazuje, použijte líh.

Jak uklidit korkovou podlahu

Korkové podlahy mají měkký povrch, který poskytuje pohodlí a stejně tak odolnost. Čištění korkové podlahy znamená čištění povrchu, který má povrchovou úpravu. V takovém případě používejte čistou vodu s jemným čistícím přípravkem nebo roztok bílého octa a vody.

V případě, že je korek voskovaný, postupujte podle pokynů pro čištění polyuretanu a rad stanovené výrobcem. Vyhněte se leštění, pokud dáváte přednost matnému povrchu.

Kromě pravidelného čištění, které prodlužuje životnost korku, se vyhněte i pádu ostrých předmětů a posouvání těžkého nábytku po podlaze. V případě potřeby si nakupte do zásoby několik vrstev korku navíc. Při poškození můžete vyměnit starý kus za nový.

Čištění linolea

Linoleum je vyrobeno z lněného oleje, pryskyřice, korku, vápence a dřevité moučky. Jedná se o velmi odolnou podlahovou krytinu, která se čistí velmi snadno. Postupujte podle pokynů doporučených výrobcem. Nic nezkazíte tím, když použijete borax a vodu. Podlahu jemně setřete a poté nechte uschnout. Naneste vrstvu vosku a vyleštěte podlahu. V případě přírodního řešení můžete využít i bílý ocet a vodu.