Udržujte sprchovou hlavici v naprosté čistotě a plně průchozí. Odstraňte nečistoty a vodní kámen pomocí jednoduchých metod a čisticích prostředků. V tomto článku si řekneme, jak na to.

Proč chtít čistou sprchovou hlavici

Ucpaná sprchová hlavice nefunguje optimálně. Díky vodnímu kameni jsou trysky ucpané, což vede k nepravidelnému proudu vody a nekvalitnímu sprchování. Z toho důvodu je dobré pečovat o sprchovou hlavici a další příslušenství v koupelně. Jedním z mnoha možných řešení je ponoření hlavice do směsi octa a vody. Nechte působit několik minut a poté hadici s hlavicí opláchněte. Vodní kámen by měl povolit a hlavice by měla být jako nová.

Čistění bez nutnosti montování

Možná nemůžete odmontovat sprchovou hlavici. Pokud tomu tak je, nabízíme vám řešení. Použijte sadu gumiček a igelitových pytlíků. Umístěte pytlík na sprchovou hlavici tak, že jej připevníte pomocí gumičky. Vložte sprchovou hlavici do sáčku, naplňte jej bílým octem a zavřete za pomoci gumičky. Vyčkejte jednu hodinu a poté odstraňte sáček a opláchněte hlavici. Vodní kámen by měl být odstraněn. V případě potřeby opakujte.

Pokročilé čištění

Pokud je vaše sprchová hlavice opravdu špinavá, bude to možná vyžadovat pokročilejší techniky čištění. Níže vám přinášíme nejčastější řešení na vaše problémy.

Odpojte sprchovou hlavici. Odšroubujte matici na sprchovém rameni. Dávejte pozor, abyste neporušili závity. Na odšroubování použijte spíše klíče, než kleště. Pomoci si můžete hadrem, který zajistí, že se klíč nebude klouzat a zároveň se závit příliš nepoškodí.

Vypláchněte sprchovou hlavici. Použijte silný proud vody, který odstraní usazeniny a všechen vodní kámen ze sprchové hlavice. Pro maximální vyčištění je nutný opravdu silný proud vody.

Rozeberte a vyčistěte sprchovou hlavici. Pokud stále existují stopy po vodním kameni, můžete celou sprchu rozebrat. Za pomoci kartáčku na zuby a octa očistěte těžko přístupná místa. Použijte párátko nebo zavírací špendlík na vyčištění miniaturních míst a otvorů. Poté rozeberte sprchovou hadici a namočte jednotlivé díly do octa. Nechte působit přes noc a rozpusťte všechny zbývající usazeniny. Opět znova propláchněte a postup v případě potřeby opakujte.