Udržení nízkých nákladů při zakládání zahrady je největší výzvou. Použijte náš průvodce, který vám pomůže udržet rozpočet co nejnižší.

Odhad nákladů

Odhad nákladů je velmi důležitý. Pomáhá nám určit optimální rozpočet, který budeme pro založení zahrady potřebovat. Mít jednotné číslo pro náklady je však nesmysl. Každý prostor je unikátní. Níže máme několik tipů a triků, které vám se vším pomohou. Nakonec vaše peněženka nic nepozná.

Plánujte, než něco koupíte

Načrtněte si svůj plán, ať máte něco reálného na papíře. Než začnete s výsadbou a stavbou, představte si, kde budete mít jednotlivé položky umístěné. Vyhnete se tak zbytečnému vyhazování peněz a budete mít jasnou představu.

Rozhodněte se, v jakém stylu chcete zahradu mít

Možná se spontánně rozhodnete pro klasickou zahradu, která však nebude dostatečně atraktivní a budete chtít vše předělat. Pokud si nevíte rady, jak vytvořit zahradu podle svých představ, obraťte se na odborníka. Možná se to nezdá, ale přenechání celého procesu do rukou profesionála vám v konečném důsledku ušetří čas, peníze a nervy.

Obraťte se na profesionály

Ať už potřebujete poradit s výstavbou nebo jen vybrat ty správné květiny, neboj se obrátit na odborníky, kteří vám se vším poradí. Investované peníze do konzultace se vám brzo vrátí na krásné a bohaté zahradě.

Investujte postupně

Jen málo lidí má dostatek finančních prostředků, aby si mohli dovolit do zahrady investovat všechny finanční prostředky. Rozdělte si projekt do několika fází a vyhnete se zbytečnému stresu z nedostatku peněz. Zahrada nikam nespěchá a jednotlivé fáze klidně počkají.

Levné neznamená kvalitní

Levné neznamená vždy lepší. Při tvorbě zahrady se vyplatí investovat do kvality. Příroda a čas si rychle vyberou daň na nekvalitních materiálech nebo rostlinách. Vyšší ceny jsou mnohdy také zárukou kvalitnějších služeb a poprodejního servisu. Přemýšlejte o tom, zda se vám nevyplatí investovat do lepších záruk na úkor kvality.

Pokud se to vyplatí, berte to levnější

Trošku se to pere s tipem uvedeným výše. Existují však položky, kde není moc velký rozdíl v kvalitě. U takových produktů je tedy lepší dívat se na cenu. Proč platit zbytečně víc? Využít také můžete množstevní slevy atd. Vybírejte si a předtím než něco koupíte, si to dvakrát rozmyslete.

Načasujte vaše nákupy

Materiál pro venkovní užití je často levnější během zimních měsíců. Ušetřete peníze za stromky, keře a trvalky v době mimo sezónu. Nakupujte do zásoby. Nespěchejte ani v případě, že jsou k dispozici nové odrůdy. Počkejte pár dnů, až se jejich cena sníží.

Využijte on-line obchodů

On-line obchody vám pomohou rozšířit vaše možnosti. Katalogy a specializované obchody nabízí vzácné rostliny a speciální produkty, které jinde nenajdete. Využijte toho. Nemluvě o častých slevách a lepších cenách, než v kamenných obchodech.

Zkontrolujte alternativní zdroje

Zkuste materiál či rostliny sehnat mimo klasické zdroje. Podívejte se po zahradnických školách či botanických centrech, zda nenabízí rostliny na prodej. Nebo využijte sousedy a vezměte si od nich trvalky, které nepotřebují. To samé platí pro kompost. Je jistě mnoho míst, kde vám nabídnou kompost zdarma.

Buďte společenští

Sousedské vztahy vám sníží náklady. Podělte se vzájemně o kultivátory, štěpkovače nebo jinou těžkou techniku. Ušetříte si peníze a navážete nová přátelství.