Každodenní jídelníček se skládá z několika druhů potravin a závisí jen na nás, jak je zkombinujeme. Některé potraviny obsahují látky, které se vzájemně podpoří, jsou lehce stravitelné a dobře vstřebatelné. Ovšem jiné potraviny můžou spolu způsobit zažívací katastrofu. Nesprávná kombinace surovin vás může pěkně potrápit a vyvolat nadýmání, plynatost, pálení žáhy a podráždění žaludku. Jak tedy správně kombinovat potraviny?

Ajurvéda říká

Podle ajurvédy má každá potravina svou teplotu spojenou s energií. Některé potraviny zahřívají organismus a jiné ho chladí. Pokud budete kombinovat potraviny opačné energie, vaše tělo bude v rozporu a nebude vědět, jestli se má zahřívat, či ochlazovat. Suroviny nakonec způsobí v těle více škody, než užitku a živiny budou mít mnohem větší problém se vstřebat.

Kombinace bílkovin

Bílkovinné potraviny jsou často úplně opačné energie. Například sýr a maso je jedno velký ne. Jak ale jíst bez toho, abyste museli znát každou potravinu? Jednoduše používejte jen jeden bílkovinný zdroj, jako je například vaječná omeleta, pečený plátek masa, nebo fazolová omáčka.

Mléko

Mléko je výživovým prvkem samo o sobě. Proto se opravdu nedoporučuje ho s něčím kombinovat. Živočišné mléko v kombinaci s masem, vejci, luštěninami, ořechy a obilovinami, je jedno z hlavních příčin poruchy trávení. Vyvarovat byste se také měli kombinaci s kyselými surovinami, především s ovocem. Jestli jste zvyklí ho často využívat k vaření, vyzkoušejte živočišné mléko, které je úplně jiného charakteru.

Teplé jídlo a studená voda

Čerstvě uvařené jídlo, skládající se především ze zeleniny, je poměrně lehce stravitelné a zahřívá organismus. V kombinaci se studenou vodou však tento oheň uhasíte. Výsledkem je špatné, neefektivní a neúplné trávení. Tělo má mnohem větší problém potraviny zpracovat.

Ovoce s ostatními potravinami

Pokud jíte čerstvé ovoce, jeho trávení a přesun do střev je poměrně rychlý. Smícháte-li ho však s potravinami, kterým trvá déle, než se posunou v zažívacím traktu dál, začne ovoce v žaludku kvasit a vytvářet kyselé prostředí. To následně brání ke správnému trávení.

Pokud nemáte žádné problémy se zažíváním, nejspíš si vaše tělo dokáže se všemi kombinacemi snadno poradit. Trápí-li vás ale často nafouklé břicho a problémy spojené s trávení, zkuste si dát pozor na výše uvedené fakty. Možná to vyřeší právě vaše nepříjemnosti.