Vytvořte si doma zahradu, kterou nikdo nemá. Využít můžete okenní parapet nebo vyzkoušet pěstování květin ve skleněné míse. Fantazii se meze nekladou a jediné co vám brání, je vaše odvaha. V tomto článku vám poradíme to nejdůležitější, co potřebujete při pěstování květin na parapetu vědět.

Jak začít s pěstováním na parapetu

Zahrádku na parapetu začněte tím, že vytvoříte řízky oblíbených vnitřních i venkovních rostlin a necháte je zapustit kořeny ve vodě. Na vytvoření řízků použijte ostrý nůž, kterým odříznete několika centimetrový stonek s listy a umístíte ho v malé nádobě s vodou. Pokud máte rádi barvy, můžete použít barevné květináče, které na parapetu vytvoří krásný efekt.

Ačkoliv tento způsob nevyhovuje každé rostlině, zakořenění ve vodě je nejjednodušší způsob pěstování. Jednou za týden vyměňte vodu, abyste neživili bakterie, které ničí růst. Ideální doba na vytvoření řízků je konec zimy. Během zimních měsíců rostlinka vyroste a poté ji můžete nasadit na léto do květináčů.

Přesazení do půdy

Většině rostlin se daří jen poměrně krátkou dobu bez půdy, než začnou šířit své kořeny. Když přesazujete rostlinku z vody do půdy, je potřeba uvědomit si, že kořeny vytvořené ve vodě jsou mnohem jemnější a křehčí, než ty v půdě. Po dobu jednoho týdne po přesazení udržujte substrát vlhký, aby se zabránilo šokování rostliny a mohli tak nové kořeny růst.

Bylinky na dosah ruky

Tradiční rostliny můžete vyměnit za bylinky. Ty jsou ideální pro pěstování v interiéru. Pokud se tak rozhodnete, umístěte bylinky v nejslunnějším okně (nejlépe na jih, nebo východ, které stromy či budovy neblokují světlo).

Některé bylinky, jako je estragon či tymián dobře roste v závěsných květináčích. Můžete tak získat více prostoru pro další bylinky a pěstování.

Tipy pro pěstování bylinek

  • Většina bylin je odolných vůči suchu a dobře rostou v květináčích. Ideální však je, když se spojí dva nebo tři stejné bylinky v jednom květináči. Využívají tak lépe živiny a vodu mezi sebou.
  • Ve vytápěných domech je během zimy často suchý vzduch. To vede k zažloutnutí listů. Dopřejte bylinkám dostatek vlhkosti. Obzvláště rozmarýn je velmi citlivý na suchý vzduch.
  • Jednou za týden otočte bylinky tak, aby se všechny strany dostaly směrem k slunci. Získáte tak lépe vyživenou bylinu.

Pěstování zeleniny v domácnosti

Zelenina vypěstovaná v interiéru má slabší chuť, než venkovní. Přesto je mnohem chutnější, než zelenina kupovaná v obchodě.

Tato zelenina je vhodná k pěstování v interiéru:

Keříkové fazole, rajčata, mrkev, cherry rajčata, okurky, hlávkový salát, terasová rajčata, hrách, ředkvičky, jarní cibulka a špenát.

Pro správné pěstování je potřeba dodržet jednotlivé instrukce. Využít můžete klasické truhlíky a květináče nebo i pytle s hlínou či jiné nádoby, které poskytnou dostatek prostoru pro pěstování. Rozhodně pěstování v domácnosti vyzkoušejte. Doporučujeme!