Konopí lze popsat jako kvetoucí rostlinu, kterou dělíme na tři druhy: sativa, indica a ruderalis. Mezi lidmi se této bylině říká také marihuana. V mnoha zemích jde o zakázanou rostlinu, jelikož je kvalifikována jako droga.

Nicméně několik vědeckých studií potvrdilo, že konopí má velmi mnoho léčivých přínosů pro lidský organismus. Měli byste mít na paměti, že dnes nebudeme hovořit o konopí jako droze, nýbrž o bylině, která se dá využít i pro lékařské účely.

Pomáhá při redukci váhy

První výhodou užívání konopí je to, že pomáhá při snižování vaší hmotnosti. Konopí obsahuje látky, které kontrolují hladinu inzulínu v těle a pomáhají efektivně odbourávat kalorie.

Podporuje paměť

Lidé závislí na konopí jako droze mají v tomto důsledku zhoršenou paměť, ovšem látky v konopí dokážou i paměť podpořit. Studie ukazuje, že extrémně nízké množství THC (=látka v konopí obsažena), by mohla pomoci v boji proti Alzheimerově chorobě. Látka totiž pomáhá při tvorbě nových mozkových buněk a snižuje zánětlivé projevy. Obě dvě skutečnosti vedou ke zlepšení paměti.

Léčba rakoviny

Kanabidiol nalezený v konopí dokáže zastavit rakovinu. Toho dosáhne tak, že vypne gen známý jako ID-1. Je-li tento gen blokován, zastaví se i šíření rakovinných buněk. Konopí se ukázalo jako velmi účinným lékem při léčbě rakoviny prsu. Řízené užívání konopí může i zabíjet kmenové rakovinné buňky.

Léčba glaukomu

Čtvrtá výhoda konopí je ta, že pomáhá léčit nemoc zvanou glaukom. Glaukom je onemocnění očí, při kterém vede ke zvýšení tlaku v očních bulvách. Výsledkem je zničený zrakový nerv a následná ztráta zraku. Kontrolované užívání konopí může snížit nitrooční tlak a zpomalit glaukom.

Konopí

Odstraňuje jemné vrásky

Konopí se dá užívat i zevně, kde zabraňuje projevům stárnutí pleti. Rostlina obsahuje oleje, které jsou velmi účinné při redukci jemných linek a vrásek. Konopný olej a THC navíc podporují hydrataci pokožky a snižují projevy zánětu.

Dr. Ariel Ostan vysvětluje, že nalezené kanabinoidy působí protizánětlivě a antioxidačně a mají tedy blahodární vliv na stav naší pleti.

Potlačení úzkosti

Konopí může zvýšit projevy úzkosti a vybudovat paranoiu, pokud jej budete užívat ve vysokých dávkách. Nicméně kontrolované užívání této byliny může snižovat úzkostné stavy. Kromě toho látky v konopí potlačují nevolnost a zmírňují bolest.

Léčba artritidy

Dalším zdravotním přínosem konopí je, že hraje důležitou roli při léčbě artritidy. Artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které postihuje osoby především v pokročilém věku. Látky v konopí však snižují bolest a potlačují zánět spojený s touto nemocí. Tento výzkum navíc také ukázal, že lék zlepšuje kvalitu spánku.

Léčba lupusu

Posledním přínosem, který výzkum zjistil, je ten, že má úžasný vliv na léčbu lupusu. Lupus je závažné zánětlivé onemocnění, které postihuje orgány a tkáň v těle, a nepříznivě ovlivňuje stav imunitního systému. Některé nalezené látky v konopí pomáhají zklidnit rozbouřený organismus postižený touto nemocí a léčit lupus.

Závěrem lze jen říci, že konopí má mnoho zdravotních výhod, o kterých výše píšeme. Je velmi účinnou a léčivou rostlinou, kterou je ale potřeba užívat správně. Extrémně nízký obsah THC má na organismus neuvěřitelně blahodárný vliv, ovšem jeho vysoký příjem má opačný výsledek.

S užíváním konopí byste měli být opatrní. Doporučujeme ho pouze tehdy, je-li potřebný pro lékařské účely.

Zdroj