Zima není jen o radovánkách na sněhu a ledu, ale také boj s nachlazením a chřipkovými epidemiemi. Dá se jim čelit různě, správnou životosprávou, přísunem vitamínů v ovoci a zelenině, otužováním, někdo si nechá píchnout injekci proti chřipce, která však zabírá vždy jen na určité její kmeny. Existuje však ještě jeden osvědčený bojovník – česnek!

Česnek a alicin

Alicin, to je látka, o kterou tu běží a získáte ji z česneku. Není to ale jen tak, neboť přírodní česnek obsahuje aliin, jenž se na alicin přeměňuje. Aby se tak stalo, musíte česnek rozkousnout nebo rozmačkat či utřít. Alicin je nejúčinnější látkou pro podporu imunity a v boji s chřipkou a nachlazením.

Maximální síla česneku

Nejlepší je používat český česnek, o tom není sporu. Pochopitelně se česnek i tepelně upravuje, aby si však zachoval co největší účinek, je dobré česnek rozdrtit a před tepelnou úpravou ho nechat 10 minut odstát.
Chcete-li mít skutečně maximální léčebné účinky česneku, pak ho před konzumací rozdrťte, nakrájejte na plátky nebo rovnou rozkousejte a snězte, to však ne každý zvládne.

Česnekový extrakt

Odborníci potvrzují, že extrakt z česneku je velmi efektivní v prevenci proti chřipce a nachlazení. Můžete si ho vyrobit doma, postačí jen česnek nakrájet, vložit do 15 – 20 % alkoholu a uskladnit na 1,5 roku.

Jak často česnek konzumovat?

Tady se asi někteří zachvějí hrůzou, ale platí, že minimální denní dávkou česneku je jeden stroužek 2 – 3 x denně!

Nápoj z česneku

Ten prý vážně pomáhá. Sice to pro někoho může být pořádný utrejch, ale překonejte svůj odpor k česneku. Může se pít i preventivně, nejen když jste nachlazení. U někoho se může po požití nápoje zvednout teplota, ale pak se vám postupně začne ulevovat, odezní bolest hlavy, kloubů, začnete vykašlávat. Požívání tohoto nápoje podle těch, kteří to již zkusili, prý urychlí uzdravení o tři až čtyři dny.
K přípravě nápoje potřebujete stroužek česneku, med a citron. Do dvoudeci vymačkáte šťávu z citronu a česnek, to pak zalijete vařící vodou a osladíte medem. Po pěti až deseti minutách nápoj scedíte a vypijete. Můžete si dát až tři dávky denně.