Víte vůbec, co je to mandala? Samotné slovo pochází ze staroindického obřadního jazyka sanskrtu a znamená kruh nebo oblouk. Do moderního jazyka přinesl toto slovo psycholog C.G.Jung, který tak spojil východní filosofii se západní psychologií. Mandala je v podstatě kruhový ornament, který se vyskytoval ve všech dobách a kulturách.

Jako kruhový obrazec se středem, z něhož nebo do něhož směřují symetricky uspořádané tvary, ovládla svět. Mandala nepatří do žádného náboženství. Je to nadčasový symbol jednoty a rovnováhy a kdo nechce používat pojem mandala, může ho nahradit spojením kruhový ornament.

Ten je patrný na rotundách a architektuře kostelů či katedrál orientovaných na východ, k místu vzkříšení Ježíše Krista. V křesťanské kultuře se kruhové obrazce nacházejí také v rozetových oknech, kruhových bludištích na podlahách katedrál a na kopulích sakrálních staveb. Okno nad vstupem do katedrály přitahuje pohled do svého středu a stává se prostředkem pro rozjímání.

Jak využít mandalu

Žádná pravidla neexistují a každý si může zvolit takový kruhový ornament, který se mu líbí. Při kreslení kruhových obrazců poznáte zvláštní sílu jak při jejich tvorbě, tak při následné relaxaci s hotovou mandalou. Účinky malování a koncentrace na barvu zná každý z dětství, kdy jsme vybarvovali omalovánky. Mandala se může stát jakýmisi omalovánkami nejen pro děti, ale i pro dospělé. Díky svému upořádání kolem středu se může stát něčím víc než pouhou relaxací s pastelkami. Může být terapeutickým nástrojem, prostředkem k poznání sama sebe, pomocníkem na cestě do našeho středu – do místa, kde vládne klid, harmonie a láska.

Co přínáší tvoření mandaly

  • zpracování emocí a vlastních pocitů
  • zklidnění mysli. Kruhový obrazec s harmonicky uspořádanými prvky je předlohou pro psychiku, která se během kreslení snaží zaujmout stejně harmonický tvar, a proto se zklidňuje
  • získání energie. Čas strávený sám se sebou ve vlastním rytmu je léčivý
  • získání vhledu a empatie poskytuje možnost změnit to, co nevyhovuje – nejprve na papíru a následně i v životě
  • zvýšení sebevědomí. Po vytvoření mandaly se dostaví pocit seberealizace a spokojenosti sama se sebou.