Chcete mít doma květinovou okrasu v každé době, bez ohledu na to, zda jsou třeba podzim či zima a řezané květiny jsou drahé až běda? Žádný problém, zkuste ikebanu. Zasvěcení ví, že se bavíme o japonském způsobu aranžování květin.

A že k tomu můžeme využít nejen květiny, ale i stébla trávy, větvičky, listy, kamínky, fantazii se meze nekladou. Chce to mít jen kromě zmíněných rostlin i nádobu, aranžovací hmotu florex, kenzan, trpělivost, nějakou základní znalost o ikebaně, hromadu fantazie a harmonie v sobě. Pak můžete s ikebanou doslova čarovat.

Čím začít?

Nejprve si ujasněte, kde v bytě budete ikebanu mít. To je důležité, abyste jednak zvolili její správnou velikost a potom i barevnost, a tím výběr rostlin. Ono mít žluté či oranžové květy proti žluté stěně není asi to správnou volbou. Pak si vyberte libovolnou vázu, do které budete květiny aranžovat. Nejlépe keramickou s moderním tvarem, ale pozor na její barevnost, aby se vám příliš netloukla se zamýšlenými květinami. Myslete na to, že produkty k aranžování jsou v přírodě všude kolem vás, stačí se jen dívat a sbírat.

A jdeme na to

Namočíte si florex a vložíte do vázy, misky, kde budete květiny aranžovat. Pamatujte na to, že květiny a listy se nejlépe upravují pod vodou, kterou nasají a mnohem déle pak vydrží. To platí i o stříhání stonků, rovněž provádíme pod vodou a stříháme rovně. Pokud jsme začátečníci, je lepší použít jen dvě barvy květin, maximálně tři, které můžete doplňovat různými větvičkami.

Pamatujte na linie

Není to tak jednoduché, jak se zdá, vždyť opravdoví mistři se ikebanu učí řadu let. Při úpravě ikebany se snažte alespoň zhruba zachovávat pravidla vzájemných proporcí a úhlů, které jednotlivé stonky mezi sebou svírají. Při pohledu na vázu či misku si musíte zvolit typ vazby, zda na ni budete koukat ze všech stran, nebo bude jednostranná. Následně její výšku a tvar, zda bude trojúhelníková, kulatá.

Kenzan neumísťujte do středu nádoby, ale buď do rohu, u oválné pak k jejímu okraji. První větve zapíchněte tak, aby vytvořily hlavní body zvolené linie a vzniklý prostor vyplňujte květinami, listy větvičkami tak, aby to ladilo nejen vašemu oku, ale aby souznělo vzájemně, a i s okolím. Po konečné úpravě by kenzan, je-li nádoba plochá a budeme-li se na ikebanu dívat shora, neměl být vidět. Proto ho zakryjte listy, ale můžete ho zasypat i pískem nebo použít nějaké pěkné oblázky.

Několik rad

Poměrně dost rostlinek je natolik křehkých, že v kenzanu nedrží. Tady si můžete pomoci tím, že stonek obalíte měkkým papírem, na jeho konec přivážete kousek větvičky a teprve poté ji zasunete do kenzanu. Pokud chcete použít jemné květiny, jako třeba fialky, vytvořte malé svazky, obalte opět měkkým papírem a vložte tam, kam je chcete umístit.

Některé druhy ikebany

  • Kakebana – ikebana v závěsných nádobách
  • Keishiki – ikebana z lučních květin
  • Mini-ikebana – ikebana z jediného květu
  • Morimono – kombinace květů a ovoce nebo zeleniny aranžovaných na plochých nádobách
  • Oshibana – ikebana ze sušených květin
  • Shikibana – je tvořená rostlinami prakticky bez stonku, které leží na tácku bez vody
  • Ukibana (moribana) – květiny aranžované v míse s vodou, je určena pro pohled shora