Dřevěné parkety jsou stále ještě v módě a pokud takovou podlahu schováváme pod koberce nebo jinou podlahovou krytinou, děláme chybu. Parkety jsou zašedlé a tak je potřeba jejich renovace. V závislosti na jejich tloušťce a hlavně jejich stavu, lze takové dřevěné parkety renovovat dokonce i vícekrát. Každá taková renovace jistě vdechne staré dřevěné podlaze úplně jiný vzhled a bude působit novým dojmem.

Dřevěné parkety jsou stále in a jejich oblíbenost stoupá

Dřevěné parkety můžeme řadit mezi vysoce kvalitní podlahy. Dřevo jak jistě víme, patří mezi nejlepší stavební materiál, navíc velice oblíbený. Tradiční provedení parket působí pořád vkusně, podlaha má vysokou životnost, ale musí se také dobře o ni pečovat. Jestliže potřebujeme podlahu zrenovovat, měli bychom si spíše pozvat odbornou a profesionální firmu.

Mezi hlavní příčiny poškození parket zejména patří:

  • mechanické vady – vyskytují se při nesprávném použití podlahové krytiny ( pohyb těžkého nábytku, nepravidelné čištění, když nahromaděný písek a nečistoty začnou tvořit rýhy a škrábance při chůzi na ní, a podobně)
  • vysoká vlhkost nebo suchý vzduch v místnosti, v důsledku čehož se podlahová deska začne deformovat a parketové dílce mohou prasknout
  • voda způsobila nadměrné zvlhnutí podlahových desek a tím došlo k poškození, možné hnilobě

Při poškození parket není důvod k panice

Pokud jsou parkety jen poškrábané, jako vhodné a velice levné za to účinné řešení se považuje retušování škrábanců pomocí speciálních tužek, které nám mohou vyřešit problém s tímto mechanickým poškozením. Na trhu existuje celá řada takových specialit, které nám pomohou takový problém vyřešit. Ovšem ten patří k těm jednodušším. Daleko těžší je jednotlivé dílce vyměnit, odstranit mezery. Tady je potřeba šikovné a odborné ruce profesionálních pracovníků, kteří mají tuto činnost ve svém portfoliu. Renovací parket docílíme dokonalého vzhledu dřevěné podlahy, aniž bychom museli podlahu celou měnit. každá renovace představuje několik etap, které jsou pro správnou a kvalitní renovaci velmi důležité.

Začínáme s renovací

Jako první musíme odstranit závady, jako jsou mezery mezi jednotlivými dílci, škrábance a podobně. Také musíme podlahu zbavit starého laku, nátěru a nečistot. Je třeba tedy podlahu dobře vybrousit. Pak přichází na řadu tmelení, které představuje vyplnění mezer a propadlin speciálním tmelem, který musíme nechat dobře vytvrdnout a poté vybrousit. Docílíme tak vyrovnání povrchu dřevěných parket. Po důkladné kontrole je potřeba podlahu znovu vybrousit, ale tentokrát jemným brusným papírem do hladka. Získáme tak povrch, jaký vlastně potřebujeme. Následná etapa renovace je stejně důležitá, jako ty ostatní. Jde totiž o důkladné vysátí broušeného prachu. Ten by nám mohl při povrchové úpravě způsobit dost nepříjemností. Povrchová úprava dřevěných parket pak může být lakování, které je nejčastější metodou, měli bychom vybírat lak, který je nehořlavý, zdravotně nezávadný. Mezi další povrchové úpravy dřevěných podlah patří olejování nebo voskování.

Při aplikaci povrchové úpravy, zejména lakování musíme počítat s tím, že plné zatížení podlahy je možné až po několika dnech. všechny tyto úpravy ale chrání podlahu před poškozením a na několik let dopředu.